Esett bőven az eső, de érdemi intézkedések nem történtek a Velencei-tónál

Esett bőven az eső, de érdemi intézkedések nem történtek a Velencei-tónál

A Velencei-tó Agárdnál (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Érdemi lépések továbbra sem történnek a Velencei-tó megmentésére, amely vízszintje az esőzések hatásárára átlépte az elképesztő 100 centimétert. Minimális üzemi szintje egyébként 130 centi volna. Az egy métert megünnepelendő a politikusok csak az Istennek tudtak hálálkodni.

Egy év alatt 50 százalékos vízszintemelkedés a Velencei-tónál!!! – lelkendezett decemberi Facebook-posztjában Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. A Velencei-tó vízszintje ma reggel 8 órakor elérte a „méteres lélekteni határt” (sic!), s ezzel még idén „megugrotta a 100’-as (agárdi) mércét”! (…) – Ami azonban a legfontosabb, jó esély mutatkozik arra, hogy sok-sok év után tavasszal végre újra elérjük az ideális üzemi vízszintet, ami 140 centiméter. Természetesen – folytatta – az elsődleges köszönet a Jóistent illeti a sok lehullott csapadék okán (is)! Molnár ezután köszönetet mondott a hatóságoknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és a „lakosoknak” is. 

Tessely Zoltán hasonló hangvételű videós bejegyzéssel rukkolt elő a közösségi médiában. Hogy a vízállás meghaladta a lélektani határnak tartott 100 centimétert, és hogy nagyon boldogok (az nem derül ki, rajta kívül még kik). Mégis azt kell mondania, hogy örömükbe egy kis üröm is vegyül, hiszen volt jó néhány olyan intézkedés, amit szerettek volna még „foganatosítani ebben az évben, ami akadályoztatva lett”. Mint mondja, talán a legjobban az fáj, hogy a Pátkai-víztározót elkerülő csatorna nem épülhetett meg, amit Pátka település önkormányzata és polgármestere akadályozott meg két ízben is. Amit nem értenek, hiszen ez a pátkaiak érdeke is lenne. Hiszen akkor nem kellene leengedni a víztározót. Hanem az a csapadékvíz, ami az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt leesett, az táplálhatná a Velencei-tavat is. Most az jelen pillanatban a Pátkai-víztározóban van – mondja. S a többi, s a többi, tehát sajnos vannak olyan folyamatok, amelyek még további intézkedéseket igényelnek. Tesselyék nagyon várják a szakma hathatós közbenjárását, most mégis csak örülni jöttek ott össze (a videóban csak ő látható, bár rajta kívül minden bizonnyal egy operatőr is a helyszínen volt). Ami a legfontosabb: szeretnék megköszönni „a Jóistennek a kegyelmét, hogy annak ellenére, hogy ezek a folyamatok még nem valósulhattak meg, a vízállás folyamatosan emelkedik a csapadékos időjárás okán. Köszönjük szépen” – zárja bejelentkezését a Fidesz helyi országgyűlési képviselője.

• Milyen érdemi döntések születtek a tó védelmében?
• Mit mond az ügyeletes megyei főgonosz, Pátka polgármestere?
• Mit mondanak a civilek?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/1 számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!