Veszélyben az őszi nyugdíjemelés?

Veszélyben az őszi nyugdíjemelés?

A postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Nyílt levelet kapott Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsától (Nyuszet), amelyben már augusztusban háromszázalékos rendkívüli nyugdíjemelést kérnek. Erre minden okuk megvan, hiszen az első fél évben bőven 20 százalék felett növekedtek minden hónapban a fogyasztói árak, ám az év elején csak 15 százalékos volt a nyugdíj emelés.

A nyugdíjas-infláció még siralmasabban alakult: a januári 27,4, a februári 26,9, a márciusi 26,7, az áprilisi 25,3 és a májusi 22,9 százalék után júniusban is 21,2 százalékos volt a mértéke. A boltokban hónapok óta extrém árakkal szembesülnek a nyugdíjasok, akiknek olyan élelmiszerekre is kell költeniük, amelyek drágulása az általános infláció kétszeresét (az első negyedévben a háromszorosát) is elérte. Ráadásul a magyar drágulási ütem európai összevetésben is messze a legmagasabb. A Nyuszet számításai szerint a nyugdíjas-infláció átlaga az első hat hónapban 25,1 százalék volt, vagyis máig 10,1 százalékos vásárlóerő-csökkenést szenvedtek el az idősek, hiába nőtt 208 ezer forintra az átlagnyugdíj.

– A folyamatosan 25, majd 20 százalék fölötti infláció egész egyszerűen megeszi a nyugdíjakat, a rendszerváltás óta nem voltak ilyen nehéz helyzetben a nyugdíjasok – jelentette ki Farkas András, a Nyugdíjguru News alapítója. Ennek ellenére biztosra vehető, hogy nem lesz nyári rendkívüli nyugdíjemelés (mint volt 2021 júniusában és 2022 júliusában), és már az sem biztos, hogy novemberben sor kerül a nyugdíjemelési korrekcióra.

• Mi alapján dől el, hogy egy adott évben lesz-e a nyugdíjemelés, vagy sem?
• 
Mekkora emelést szeretnének a nyugdíjasszervezetek?
• 
Miért tervezi rendszeresen alá az Orbán-kormány az infláció várható mértékét?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 21-én megjelent, 2023/29. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!