„Ne derüljön ki, hogy én vagyok az egyetlen hülye, aki kijött pecázni”

„Ne derüljön ki, hogy én vagyok az egyetlen hülye, aki kijött pecázni”

Döglött hal a Pátkai víztározó partján (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

– Kérem, ne írja le a teljes nevemet, és ne is fotózzon le úgy, hogy felismerhető legyek – kéri Kálmán, nyugdíjas horgász a Pátkai-víztározó partján. 
– Persze, rendben, de miért?
– Ne derüljön ki, hogy én vagyok az egyetlen hülye, aki kijött pecázni. Hal ugyanis alig van a vízben.

Miután a kormány visszadobta a negyvenmilliárdos vízpótlási tervet, más megoldás nem igazán körvonalazódik a Velencei-tó megmentésére. A tervek közül az egyik, hogy a tó kritikusan alacsony, most már a nyolcvan centimétert sem elérő vízszintjét az erre a célra létrehozott Zámolyi- és Pátkai-víztározóból kellene megemelni. Hiteles tájékoztatás híján fogalmazzunk úgy, hogy azt „beszélik”, erre két okból sincsen lehetőség. Egyrészt a tározókban nincsen elég víz, másrészt pedig ami van, az is rossz minőségű a magas klorofilltartalom miatt.

„Velünk ellentétben a 2010 előtti kormányok azt sem tudták, mi fán terem a Velencei-tó problémája.” Ezt Tessely Zoltán, a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos nyilatkozta a múlt héten a kormány egyik lapjának, a Figyelőnek. Tessely eredeti foglalkozása biológia–földrajz szakos tanár, ráadásul néptáncoktató és belsőépítészeti tanulmányokat is folytatott, így nyilván jobban ért a limnológiához, mint én. (Orbán Balázs államtitkár augusztus 23-án azt közölte, hogy egy terv előkészítése – több szakmai szervezet és szakértő bevonásával – már folyamatban van – a szerk.) Ezzel együtt úgy éreztem, legalább megnézni érdemes a tározót, ha ebből tudományos következtetések nem is vonhatók le.

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent 2021/34. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!