„A Fideszt a saját kardjával szúrták meg” – interjú Zárug Péter Farkassal és Nagy Attila Tiborral

„A Fideszt a saját kardjával szúrták meg” – interjú Zárug Péter Farkassal és Nagy Attila Tiborral

Nagy Attila Tibor és Zárug Péter Farkas (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Magyar Péter nem a bizniszt félti, hanem súlyos erkölcsi aggályai vannak a NER-rel szemben, és a megvetés sugárzik belőle, ezért lépett színre – véli Zárug Péter Farkas, aki Nagy Attila Tiborral közösen elemezte az elmúlt hetek politikai fejleményeit. Utóbbi arra hívta fel a figyelmet, Magyar a színre lépésével az ellenzéki térfél polaritását fogja növelni, a március 15-ére bejelentett zászlóbontásnak pedig erősre kell sikerülnie, el kell lopnia a show-t az ellenzéktől. A politológusokkal egyebek között arról beszélgettünk, lerendezettnek tekinthető-e a kegyelmi botrány Novák Katalin és Varga Judit távozásával, válságban van-e a Fidesz, vannak-e olyan vezetők, akiknek hányingerük van a NER-től, eltávolítható-e Rogán Antal, és milyen államfő lesz Sulyok Tamás?

– A Fidesz technikai értelemben néhány hét alatt letudta a kegyelmi botrányt: a tagadástól és mentegetéstől indulva rövid úton eljutottak a vezéráldozatok meghozataláig, Novák Katalin és Varga Judit lemondatásáig. De milyen hosszú az árnyéka ennek az ügynek?
Nagy Attila Tibor: A Fideszt a saját kardjával szúrták meg. A kegyelmezési botrány azért szólt nagyot, mert a családok védelme és a gyermekvédelem a Fidesz politikájának alapelve, Novák Katalin pedig az egyik vezéralakja volt. Érthető a Fidesz azon célja, hogy minél gyorsabban túl legyen a válságon, és rendezze sorait. Novák és Varga a NER szabályrendszerét követte, és elvitte a balhét, a kormánypárt pedig a politikai ellenfelek ellen a „ti sem vagytok jobbak” narratívát veti be. De az, hogy lesz-e az ügynek folytatása, egyelőre megítélhetetlen. Megválaszolatlan kérdések mindenesetre vannak: ki terjesztette fel a kegyelmi kérvényt, milyen szervezeti problémák vannak a szavak szintjén oly fontos gyermekvédelemben, mi lesz a máig püspök Balog Zoltánnal, fog-e valaki beszélni?

Zárug Péter Farkas: A kormánykommunikációs guruk most abban reménykednek – nem alaptalanul –, hogy a magyar társadalomnak, de még inkább a Fidesz-szavazóknak elég lesz ennyi vezéráldozat. Közjogi és politikai értelemben meghozták a szükséges lépéseket, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a baj elhárult. Hiszen a kegyelmi ügy leginkább egy elszabadult hajóágyúra emlékeztetett. Amerre csapódott, vezető fideszest ütött sorra: Novák, Varga, Balog. Orbán ezen vezéráldozatokkal akarta megfogni a folyamatot. Igen ám, de ez a hajóágyú felborított legalább még egy súlyos tárgyat, amelynek mozgása továbbra is kontrollálhatatlan maradt. Ezt Magyar Péternek hívják. Mindenkit felkészületlenül ért, hogy miközben Varga Judit lemondatásával éppen elvarrnák a szálakat, valaki belülről dühbe gurul, mert abszolút méltatlannak érzi ezt az egész lemondási folyamatot. Mintha azt kérdezné: „Tényleg csak ők a felelősök? Most, hogy napvilágot látott véletlenül, amit elrejteni akartatok, most ti tovább bujkáltok?” A kérdések sorát pedig kiegészíteném azzal: hogyan lehetséges, hogy évi 1500–2000 kegyelmi kérvényből K. Endre ügye ott van abban a 22-ben – ha a Hunnia-ügy 6 kegyelmét leszámítjuk, akkor 16-ban –, ami átmegy a köztársasági elnöknél, és ellenjegyzi Varga Judit? Ráadásul úgy, hogy a napnál is világosabb, K. Endre esetében a döntés arról szólt, hogy visszamehessen a pedofilsegítő a gyerekek közé, hiszen büntetéséből, amit otthon töltött, alig volt hátra valamennyi.

Erről is olvashat az interjúban:
• A botrányt megelőzően voltak-e jelei annak, hogy Novák Katalin elveszítette politikai arányérzékét?

• Reális-e, hogy Magyar Péter egyfajta harmadik erőként jelenjen meg a politikai porondon?
• Csereszavatos-e Rogán Antal?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 13-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!