Família Kft.

Família Kft.

Muraközi István (Fidesz-KDNP) polgármester, Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója (takarásban), Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Schmehl János, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese (b-j) elhelyezi az időkapszulát a leendő büntetés-végrehajtási egészségügyi központ alapkőletételén Berettyóújfaluban 2019. május 22-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Képzeljünk el egy vasárnapi családi ebédet, ahol a família férfi és hölgytagjai települési polgármesterként, egészségügyiintézmény-vezetőként, országgyűlési képviselőként, önkormányzati képviselőként, önkormányzati cég felügyelőbizottsági tagjaként a gyöngyöző húsleves után, de még a gőzölgő sertéspörkölt előtt megbeszélik településük, körzetük, kórházuk, kft.-jük ügyes-bajos dolgait!

Az élethelyzet nem kitalált, nem a képzelet szüleménye, akár meg is valósulhat minden hétvégén Bihar fővárosában, Berettyóújfaluban! Míg mi, mezei halandók az irodai mindennapok unalmas történéseit elemezzük, vagy egyszerű hírfogyasztóként a Fidesz EU-s pávatáncán (legyen már eldöntve a Karmelitában, hogy kilépünk vagy maradunk) merengünk, ők állami milliók falunapi felhasználásáról, uniós térkőprojektekről, közbeszerzési folyamatok nyerteseiről tárgyalhatnak, netán két falat meggyes piskóta között: dönthetnek!

Nevesítsük hát hőseinket, hulljon le a lepel a „grande familiáról”! Berettyóújfalu polgármestere, egyben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviselője, annak Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Bizottságának tagja, egyben a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. felügyelőbizottsági tagja, Muraközi István. Az ő testvére, dr. Muraközi Zoltán a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház főigazgatója. Kettejük nagybátyja dr. Vitányi István, a Hajdú-Bihar megyei 4. számú országgyűlési választókerület képviselője, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának alelnöke, az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság tagja. 

Tud követni a Kedves Olvasó? Dr. Vitányi István testvére, Vitányi Ferenc József (tehát plusz egy nagybácsi a Muraközi testvérpárnak) Berettyóújfalu önkormányzati képviselője (a Demokratikus Koalíció kompenzációs listájáról), egyben az önkormányzat ügyrendi, közrendvédelmi és településfejlesztési bizottságának tagja, illetve az ő felesége, Vitányi Ferenc Józsefné Berettyóújfalu önkormányzati tulajdonú cégének, a Herpály-Team Kft. felügyelőbizottságának tagja is e szövevényes családi kör résztvevője

Leírni sem könnyű a mexikói szappanopera-szerű családi kötelék tagjait, a tagságok, tisztségek kavalkádjától Frontinért nyúl az ember… Nem is tudom hirtelen, van-e még egy város, választókörzet széles e hazában amelynek tekintetes elöljárói – hogy egy klasszikust idézzek – ilyen közelien „egy vérből valók”.

Minden mindennel és mindenki mindenkivel összefügg! A család politikai szárnyának korelnöke Vitányi parlamenti képviselő. Ő az SZDSZ színeiben indult a kilencvenes években önkormányzati választáson, aztán váltott a Fideszre, rutinból hozza a választásokat, a ciklus végén körbefalunapozza a körzetet, és bezsebeli az újabb mandátumot. Testvére, Ferenc két éve a Demokratikus Koalíció listájáról került a városi képviselő-testületbe, később fegyelmi eljárással sújtották, azóta szavaz meg minden fideszes előterjesztést DK-tagként a testületi üléseken. Cserébe a helyi kormánypárti képviselők felügyelőbizottsági tagsággal „ajándékozták meg” a feleségét.

Muraközi István polgármester gyakorlatilag testvérével, Zoltánnal „hozta tető alá” a helyi népszavazáson is elutasított Börtönkórházat (ami nem volt érvényes, de természetesen „ügydöntő” lett – lásd még kvótanépszavazás). Fejlesztéseket ígértek az építkezés 2019-es megvalósulása után, de hogy történt-e ilyen, azt az egyszerű városlakó nem tudhatja meg, hiszen Szántai László ellenzéki képviselő javaslatát (aki megméreti magát az előválasztáson, és akinek sokak szerint reális esélye van a jelenlegi országgyűlési képviselő leváltására is), miszerint hozzák nyilvánosságra e fejlesztéseket, a fideszes többség egyhangúlag leszavazta.

A 2019-es önkormányzati választáson a DK önállóan indult az ellenzéki pártok összefogása és a Fidesz mellett. Jelenlétük a szavazólapon megosztotta a polgárokat, esélyük nem volt egyéni körzetben képviselőt a testületbe juttatni, de elvették az összefogás jelöltjei elől is a lehetőséget; a listavezető Vitányi Ferenc megkapta jutalmát, önkormányzati képviselő lett, így biztos képviselői juttatás landol öt éven át a számláján.

Mint minden családban, vannak persze súrlódások itt is, hogy mást ne említsek, a Vitányi testvérpár viszonya nem oly felhőtlen, de ha politikáról, stratégiai jelentőségű szavazásról van szó, például ha a városnak (a polgármesternek) sürgősen szüksége van egy 13 milliós hibrid terepjáróra a második járványhullám közepén, akkor természetesen számíthat a tékozló testvér szavazatára a Fidesz, de más ügyekben is ez a tendencia.

A Család pr-tevékenysége összehangolt, nincs olyan átadós fotó, ahol a polgármester és az országgyűlési képviselő egyike hiányozna a képekről, szinte szimbiózisban irányítják uradalmukat, Berettyóújfalut és Bihart! Nem is olyan elképzelhetetlen, hogy a nyilvános eseményeken családi ügyek is szóba jönnek, ami tulajdonképpen rendjén is van, miért ne lehetne megbeszélni egy uniós projektzáró rendezvényen például a következő grillezés időpontját… A Família Kft. tehát működik még, a Család tündököl, az, hogy megindul-e egyszer a Cég felszámolása, csak rajtunk múlik…

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021=37. számában jelent meg, szeptember 10-én.

Címkék: Fidesz, DK, Berettyóújfalu