Nemcsak a koronavírus szedi az áldozatait, hanem a róla szóló álhírek is

Nemcsak a koronavírus szedi az áldozatait, hanem a róla szóló álhírek is

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy új kutatás szerint az online térben illetve a közösségi oldalakon keringő félinfomációk, álhírek, kulturális stigmák és pletykák miatt mintegy 5800-an kerültek kórházba az első három hónapjában, és közülük mintegy 800 emberen már nem lehetett segíteni.

Az erről szóló tanulmányban – amely az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene folyóiratban jelent meg – a kutatók sorra veszik azokat a pandémiához kapcsolódó álhíreket, félrevezető információkat és összeesküvés-elméleteket, amelyek végzetes eredménnyel járnak. Sokan azért vesztették életüket, mert metanolt, vagy más alkoholtartalmú fertőtlenítőszert ittak. Az emberek ugyanis azt hitték, ez majd megvédi a szervezetüket a fertőzéstől. Olyan is volt, aki tehénvizeletet ivott abban a hiszemben, hogy ez gyógyítja a Covid-19 betegséget.

Makacsul tartja magát az az összeesküvés-elmélet is, hogy Bill Gates milliárdos finanszírozza a Covid-19 biofegyvert, vagy az, hogy az egész járványt csak azért indították el egyesek, hogy aláássák Donald Trump amerikai elnök újraválasztási esélyeit. Erősen tartja magát az az elmélet is, hogy az 5G-s telefontornyok a felelősek a vírus terjedéséért. Emiatt az Egyesült Királyságban a telekommunikációs cégek több munkatársát megtámadták és megverték. 

A tanulmányból az is kiderül, hogy azokban az országokban – Egyesült Államok, Brazília és India – kiemelkedően magas a fertőzöttek száma, ahol a leginkább adtak hitelt az álinformációknak az emberek. 

A kutatók szerint a  Facebook, a Twitter és az egyéb online portálok igazi melegágyai a koronavírusos álhíreknek. A vizsgált időszakban (2019 december 31. és 2020 április 5. között) összesen 2311 olyan híradást találtak a világ 87 országából és 25 különböző nyelven, amelyek a koronavírus eredetével vagy kezelésével kapcsolatban totálisan téves vagy félrevezető információkat tartalmaztak.

Konkrét példákat is hoznak a szerzők: egy dél-koreai vallási szektában például több mint százan elkapták a vírust, amikor fertőzött sós vízzel „fertőtlenítették ” a híveket.  

A WHO már közölte, hogy a koronavírust övező, infodémiának nevezett jelenség ugyanolyan gyorsan terjed, mint maga a vírus, és ezt még akkor mondta ki, amikor kevesebb mint százezer igazolt eset volt a világon. (A fertőzöttek száma mostanra már meghaladja a 21,2 milliót.) Ami az igazán szomorú, hogy – amint a tanulmányról hírt adó Independent brit lap kiderítette – az álhírek zöme még mindig kering az interneten, noha a Facebook és társai már igyekeznek ezeket kiszűrni. A Facebook egyik szóvivője közölte, hogy április és június között a koronavírus kapcsán több mint hétmillió ártalmas hazugságot kellett eltávolítaniuk a közösségi oldal és az Instagram felületeiről. 

A tanulmány szerzői a nemzetközi szervezetek, kormányzatok és közösségi platformok felelősségét emelték ki az infodémia elleni harcban, szerintük gyorsabban kellene reagálniuk az álhírekre.