131 gyereket ítéltek el, mióta levitték a korhatárt 12 évre

131 gyereket ítéltek el, mióta levitték a korhatárt 12 évre

(Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 131 esetben ítéltek el 12-14 év közötti gyereket Magyarországon 2013 óta – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Bírósági Hivatal. Ez volt az az időpont, amikor lecsökkentették a korhatárt 12 évre bizonyos – szándékos, személy elleni – bűncselekmények elkövetése esetén. Az érintett gyerekek túlnyomó többségét rablás és kifosztás miatt ítélték el, összesen 123 alkalommal. A második legtöbb esetben hivatalos és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt született elmarasztaló ítélet, 6 alkalommal. Emberölésért csak 2022-ben ítéltek el 12-14 éves fiatalokat, összesen két alkalommal. Ami a büntetéseket illeti: a legtöbbször, 88 alkalommal javítóintézeti nevelésre kötelezték őket.

– Ezt a módosítást arra hivatkozva vezették be, hogy a gyerekek egyre erőszakosabbak és egyre több büntetendő cselekményt követnek el. Ezt azonban semmilyen módon nem támasztott alá a statisztika, ugyanis évek óta stagnáló-csökkenő tendenciát mutatott a gyermekkorú elkövetők száma – ezt Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója és vezetője nyilatkozta a lapnak. 

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága egyébként a kezdetektől kifogásolta ezt a szabályozást, és már két Magyarországnak szóló dokumentumban is felszólította a döntéshozókat a büntethetőség alsó korhatárának felemelésére.

 

Címkék: büntethetőség