Operatív törzs: A kórházak tartsák be Kásler Miklós utasítását az ágyak felszabadításáról

Operatív törzs: A kórházak tartsák be Kásler Miklós utasítását az ágyak felszabadításáról

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Senki sem kerülhet úgy haza egy kórházból a járvány miatti ágyfelszabadítások eredményeként, hogy később egészségkárosodást szenvedjen – legalábbis erről beszélt az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján Müller Cecília. Az utóbbi napokban számos hír látott napvilágot arról, hogy miután az egészségügyi intézmények ágyainak 60 százalékát szabaddá kell tenni egy esetleges tömeges megbetegedésre készülve, sok idős embert a jövőben otthonában kell ápolnia a családjának. A tiszti főorvos azt mondta, orvosszakmai döntés alapján bocsátják haza az embereket.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek – mint minden nap – válaszokat azonban most sem kaptunk sem szóban, sem pedig írásban.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elsőként a hazánkba érkezett, 10 millió sebészi szájmaszkról és 24 600 izolációs köpenyről számolt be. Elmondta azt is, hogy csütörtökön 11 iráni utazik vissza hazájába, hármukat kitoloncoljuk. Ők voltak azok, akik márciusban kirívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak a Szent László Kórházban – mondta Kiss Róbert.

Security Check Required

Mint kiderült, Ferihegyen elfogtak egy embert, aki házi karanténban volt, de el akarta hagyni a várost. Kedden egyébként 385 rendőri intézkedés volt Budapesten a kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt.

Müller Cecília az elmúlt 24 óra, már nyilvános adataival kezdte: 134-re emelkedett a halálesetek száma. Jellemzően idős, krónikus megbetegedésben szenvedett emberekről van szó, akiknek halálához a koronavírus valamilyen mértékben hozzájárult. A tiszti főorvos azt örömmel jelentette be, hogy már 192 fő távozhatott gyógyultan a kórházakból.

1032 szociális intézményt, idősotthont tartanak nyilván, köztük vannak 10-20 férőhelyestől kezdődően több száz lakóval bíró intézmények is. Már megkezdődött ezek ellenőrzése. „Ahol probléma van”, ott már jelen vannak a járványügyi szakemberek. Müller Cecília azt mondta, hogy sokat beszéltek a Pesti úti intézményről, de több másik budapesti és vidéki idősek otthonában is felütötte már a fejét a vírus.

A kórházak felkészítése, vagyis számos ágy kiürítése a tiszti főorvos szerint nem egy hirtelen esemény, ez már zajlik. A cél, hogy a szükséges ágyszám, egészségügyi személyzet és eszköz rendelkezésre álljon, ha nagy számú megbetegedés történne. A görbét sikerült ugyan laposítani, de senki sem lehet biztos abban, hogy egyszerre nem történik sok megbetegedés. Müller Cecília azt kérte kórházaktól, hogy tartsák be Kásler Miklós utasításait. – Tudom, hogy ez nehéz helyzetbe hozza a családokat, akiknek haza kell vinni hozzátartozójukat, újabb összefogásra van szükség – mondta. A hazabocsátásnak orvosszakmai döntésnek kell lennie, konzíliumot is össze lehet hívni, hogy valóban hazabocsátható-e a beteg. Az emberektől azt kérte, hogy fogadják el ezt a véleményt, hiszen ez orvosszakmai kérdés. Müller Cecília szerint senki sem kerülhet úgy haza, hogy emiatt egészségkárosodása lesz. Április 19-ig kell végezni azzal, hogy a 60 százalékos ágyfelszabadításból 50 százalék rendelkezésre álljon, meg van szabva az is, hogy ezek közül mennyi mellett kell lenni lélegeztetőgépnek.

Újságírói kérdések következnek:

  • Nem tudott arra válaszolni Müller Cecília, hogy mikor tetőzhet a járvány Magyarországon, de jelezte, a tetőzés után még lesznek megbetegedések.
  • Gyógyultak minden korosztályból kerülnek ki. Kerültek már le lélegeztetőgépről is betegek.
  • Távoktatásban készítik fel az egészségügyi személyzetet is.
  • A társasházak kezelőinek azt javasolta, hogy a sokat használt felületeket – korlátok, liftgombok, kilincsek – gyakran fertőtlenítsék, a padlót és lépcsőt pedig hipós vízzel mossák fel.
  • A házi- és cérnakesztyűk alapvetően a szennyeződéstől védenek – mondta Müller Cecília arra, hogy érdemes-e használni azokat. De ha valakinek biztonságérzetet ad, akkor használja, csak mindig mossa ki magas hőfokon.
  • A rendőrségi tapasztalatok szerint megfelelő létszámmal vesznek részt a kijárási korlátozások szabályainak betartatásához. Azt tapasztalják, hogy elsősorban fiatalokkal szemben kellett intézkedniük.
  • Nem szabadna előfordulnia Müller Cecília szerint olyan esetnek, amikor például egy daganatos betegnek elhalasztják a sürgős, akár életmentő műtétjét elhalasztják. Ha valaki ilyet tapasztal, a kórház vezetéséhez fordulhat vagy a népegészségügyi központhoz.
  • Nem igaz a tiszti főorvos szerint az a hír, hogy leállt volna lényegében a véradás és vérhiány lenne.