A koronavírus-járvány mellett is kevesebben haltak meg az elmúlt félévben, mint tavaly ugyanekkor

A koronavírus-járvány mellett is kevesebben haltak meg az elmúlt félévben, mint tavaly ugyanekkor

Fotó: Unsplash/Daan Stevens

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kevesebben halálozás történt az idei év első hat hónapjában, mint 2019-ben ugyanekkor, a születések száma viszont emelkedett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Az MTI beszámolója szerint az év első hat hónapjában 44 250 gyerek született, ez csaknem 2300-zal több, mint tavaly ilyenkor. Januárban és februárban volt a legnagyobb (8,8 százalékos) az emelkedés az előző esztendőhöz képest. A születések száma valamennyi régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (12 százalék) és az Észak-Alföldön (9,6 százalék), míg a legkisebb mértékben Budapesten (0,6 százalék).

Az adatokból az is kiderült, hogy idén január és június között 64 302-an haltak meg, 3733-mal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. A csökkenés hátterében a tavalyihoz képest idén alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott. A halálozások száma mindegyik régióban csökkent, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon (9 és 7,8 százalék), a legkisebb mértékben Budapesten és a Nyugat-Dunántúlon (0,3 és 3,4 százalék).

A két adat együtt azt jelenti, hogy a természetes fogyás mértéke 23 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A KSH arról is beszámolt, hogy az első félévben csaknem 27 ezer pár házasodott össze, ez szintén magasabb a tavalyi számoknál. Májusban és júniusban ugyanakkor volt egy nagy esés, ennek hátterében a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások állhatnak.