Müller Cecília arra kér: kerüljük a nem feltétlen szükséges programokat

Müller Cecília arra kér: kerüljük a nem feltétlen szükséges programokat

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azt javaslom, hogy a kontaktusok számának csökkentése érdekében egyértelműen próbáljunk meg azokról a programokról lemondani, amelyek nem feltétlenül szükségesek – erről beszélt Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden, mikor ismételten megdőlt a 24 órán belüli, koronavírus miatti halálozás csúcsa. A tiszti főorvos többször is hangsúlyozta az egyéni felelősséget a védekezésben és a járvánügyi szabályok betartását. Szerinte a kórházakban intenzív munka folyik, illetve az őszi szünetet kihasználva zajlik az iskolák fertőtlenítése.

Arról is beszélt, a fertőzés kezd átterjedni a fiatalabb korosztályról az idősebbre. Jelenleg például a legtöbb fertőzött a 40-49 éves korosztályból kerül ki a legtöbb beteg, ők, 20,5 százalékát teszik ki az összes fertőzöttnek. Az is kiderült, a pozitív esetek 20 százaléka van a fővárosban a múlt heti adatok alapján, utána Pest megye, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén következik. Eközben a legintenzívebben Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyében terjedt a vírus ezeken a helyeken egy hét alatt megduplázódott a fertőzöttek száma. Az egyetlen olyan megye, ahol kevesebb fertőzöttet azonosítottak a 43. héten, mint a 42-ben, Somogy volt.

Újságírói kérdésre elmondta, a fertőzés a várandós kismamákat veszélyezteti, de az eddig rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatnak. Ugyan az anyatejjel nem terjed a vírus, de cseppfertőzéssel igen, ezért a kismamáknak otthon is be kell tartaniuk a higiéniai szabályokat, és javasolt a maszkviselés, illetve a cumik ferrőtlenítése.