Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Elhunyt Szeremley Huba

Szerző: | 2021. május 16., 22:49 | Belföld

Az ismert borász, üzletember 81 éves volt.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

81 éves korában 2021. május 15-én szombaton elhunyt Szeremley Huba borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó – írja fiára hivatkozva nekrológjában a Mandiner. A gyászhír több blogon is megjelent.

HIRDETÉS - AIP

– Közel-keleti és afrikai kalandjainak, üzleti sikereinek, vagyonának történetét saját magától hallhattuk. Hazatérése után Badacsonyban telepedett le. Borászatot alapított, amikor errefelé nem volt divat. (…) Nagyszerű éttermet nyitott a hegy oldalában. Sokat tett a szürkemarha- vagy a vízibivaly csordák visszatelepítéséért. (…) Egy időben politizálni kezdett. Torgyán József mellett tűnt fel. Nevét kapcsolatba hozták a Duna-parti kisgazda székház eladásával. (…) Az elmúlt évtizedben eltűnt a szemünk elől. Eladta a badacsonyi birtok legszebb darabjait. Ritka találkozásainkkor mérhetetlen lehangoltságot mutatott. Végül a maradék birtokot Laci fia vette át – írja nekrológjában Jásdi István csopaki borász.

Szeremley Huba 1940-ben született Budapesten, gimnázium után teológiát és orvostudományt tanult, majd 1967-ben egy sportrepülővel elhagyta az országot. Élt Ausztriában, Svájcban, Nigériában és Iránban. Gépészmérnökként áramot vitt törzsi kultúrában élő népeknek, kórházat alapított, mely annyi vagyont hozott neki, hogy mikor a rendszerváltás után hazaköltözött, már a leggazdagabb magyarok között tudhatta magát – emlékeztet nekrológjában az Aktuális blog.

– 1992-ben megalapította a Szent Orbán pincét és számos más vállalkozást. Személye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Badacsony újból felkerült a borászati térképre, mivel újra hangszerelte a kommunizmus alatt lejáratott hagyományos szőlőfajtákat, mint pl. a kéknyelű és a szürkebarát. Élete utolsó éveiben már visszavonulva élt – írják.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: gyászhír, Szeremley Huba


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest