Orbán Jakabnak: Nem az eszéért alkalmazza önt Gyurcsány Ferenc

Orbán Jakabnak: Nem az eszéért alkalmazza önt Gyurcsány Ferenc

Jakab Péter a parlamentben 2021. május 30-án (Forrás: Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tolvajozás, gyurcsányozás, hazaárulózás - Orbán Viktor kormányfőt kérdezték a képviselők a parlament azonnali kérdések órájában. Több ellenzéki képviselőtől ismét megvonták a szót.

Tisztára úgy érzem magami, mint aki visszacsöppent a rendszerváltás előtti időkbe, kimondtam azt a szót, hogy ficsúr és megbüntetnek 10 millió forintra - mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke Orbán Viktor kormányfőnek az azonnali kérdések órájában.

- Hogy nevezné a drága női táskák nagy szerelmesét Rogán Antalt? Hogy nevezné Boldog Istvánt, aki a hírek szerint Bécsbe ment a kenőpénzből luxusöltönyt venni? Milyen szót használjak, ha azt látni, egyesek bérből és fizetésből élnek, de luxusgépekkel járnak meccsekre? Minek nevezné őket? Utcai harcosnak? - kérdezte, majd megjegyezte a fideszeseknek üzenve: Önök neveztek már minket csicskának, büdös bunkónak. Akkor szólítsam önöket mókuskának?

Orbán Viktor kormányfő válaszában azt mondta, hogy Jakab Péter egy frakció vezetője, ami komoly dolog, ezért eddig komolyan vették őt. - Valójában viszont ön egy komédiás, ez pedig sokba kerül a választópolgároknak, havi hatmillió forintba - mondta, majd megjegyezte, szerinte az ellenzék térfelén Gyurcsány Ferenc a főnök, aki nem az eszéért alkalmazza őt, hanem azért hogy csörgősipkát húzhasson a fejére.

- Hogyan nevezzük önt? Tolvajnak? - kérdezte erre Jakab, majd azt mondta, hogy a fideszesekből kijönne "egy komplett börtönválogatott". Végül egy zászlót mutatott fel, amin az állt, fizessenek meg a tolvajok. A házelnök elvette tőle a szót, majd Orbán Viktor viszonválaszában azt fejtegette: a Jobbik a legkorruptabb párt, mert már az előző ciklusban is megvette őket egy milliárdos. Szerinte most is ez történt, ezúttal Gyurcsány Ferenc vette meg - mondta.

A DK-s Arató Gergely azt vetette Orbán Viktor szemére, hogy a bérből és fizetésből élők közé sorolta magát. - A polgárok jó része ekkor egy olyan f-betűs szót mondott, amihez képest a ficsúr szépnek tekinthető. Milyen nehézségei voltak? Elvesztette az állását vagy szociális munkásként éjjel-nappal dolgoznia kellett? Pedagógusként elkapta a fertőzést, de - a kormány ígérete ellenére - nem kapta meg a 100 százalékos táppénzt? - kérdezte.

A miniszterelnök szerint az ellenzék végig azért dolgozott, hogy ő is elveszítse állását. - Bérből és fizetésből azok élnek, akik nem tőkejövedelmből élnek, az önök pártjának elnöke viszont abból él. Ha az átlagjövedelem nő, akkor a mi bérünk is nő, ha csökken, akkor csökken. Szerintem ez egy jó rendszer - fogalmazott.

Valóban azért dolgozunk, hogy veszítse el az állását - mondta erre Arató Gergely, aki nem aggódott a kormányfőért, Orbán apjának cégéből ugyanis több mint egymilliárdos osztalékot vettek ki. - Nem fognak megszabadulni tőlem, akkor sem ha nyernek - fogalmazott válaszában Orbán, aki szerint parlamenti képviselőként mindenképpen találkozni fognak vele.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a Paks II. beruházást hozta szóba, amely „ezer sebből vérzik” és erősíti az orosz függést. Megdöbbentőnek nevezte, hogy eddig 500 problémát találtak a tervdokumentációban, olyan alapvető kérdésekre nincs válasz, mint a hűtés. – Nem érzik, hogy eljött az a pillanat, amikor ki kell mondani, hogy leállítják a beruházást? – tette fel a kérdést.

A kormányfő szerint Süli János irányítása mellett a beruházás megfelelő felügyelet és ellenőrzés alatt zajlik. Majd általánosságban azt mondta, hogy nincs klímavédelem és zöld jövő atomenergia nélkül. Ahogyan nincs alacsony rezsi sem atomenergia nélkül, ezért be is akarják fejezni az új blokkot.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a diákvárosról szóló megállapodást idézte, amelyben az áll: 8-12 ezer diáknak biztosítanak elhelyezést, viszont nincs benne szó a Fudanról. - Ön idehoz egy senki által nem akart egyetemet, úgy hogy kétmillió forint lesz a tandíj, a tanárok fizetése pedig 1,5 millió forint, miközben a többi egyetemi tanáré 300 ezer forint. Mennyit kap ön vagy a családja azért, hogy kiárusítja a hazáját? - kérdezte.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, ő még nem tartott előadást a Fudanon, de Barack Obama és Soros György már igen. A kormányfő szerint a kínai egyetem jelenleg is itt van Magyarországon. - Ne csináljanak úgy, mintha egy vadonatúj dolog történne. Mi egy egyetemvárost építünk, amelyben megépül minden, amit vállaltunk - fogalmazott. Az építési költségekről szólva kifejtette, hogy még tervek sincsenek, így ezekről semmit sem lehet mondani.

Szabó Tímea szerint ugyanakkor mindenki tud a 400 milliárdos hitelről, amelyet a magyar állam akar felvenni a beruházás miatt. - Miniszterelnök úr, ön egy hazaáruló - mondta, majd egy nemzeti tükröt akarta átadni Orbán Viktornak. Elvették tőle a szót, a tükröt pedig Kocsis Máté frakcióvezető vette el tőle.

Orbán Viktor válaszában a nemzetbiztonsági kockázatokat komoly kérdésnek nevezte, de szerinte a kémkedés az államközi élet szerves része. - Magyarországon jól szervezett szolgálatok működnek a parlament ellenőrzése alatt, a keleti és a nyugati befolyásolási kísérletektől is megvédik a magyar hazát - mondta.

A jobbikos Nunkovics Tibor a kormányfő egy korábbi mondatát idézte fel, miszerint a magyar munkaerő a minőségéhez képest meglepően olcsó. Mint kiderült, a politikus akkor gyári munkás volt, vagyis magára vette az elhangzottakat. – Nem gondolja, hogy felelőtlenség úgy idecsalogatni a multikat, hogy a magyar munkaerő olcsó? – tette fel a kérdést.

A kormányfő erre azt mondta, hogy a magyar munka minősége vetekszik a németével, a bér viszont nem. Jelenleg a magyar kormány éppen azért dolgozik, hogy ez változzon. Egyúttal felvetette, hogy az ellenzéki képviselő fizetése 1 millió forint felett van, illetve jár ehhez benzinpénz is.

Amikor Nunkovics Tibor arról beszélt, hogy hiába dolgozik a kormány a béremelését, az emberek fizetése mégsem nőtt, a kormányfő ezt szemen szedett balkáni hazudozásnak nevezte.