Burány Sándor: A Fudannal az a baj, hogy „nem pici és nem ócó”

Burány Sándor: A Fudannal az a baj, hogy „nem pici és nem ócó”

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. június 7-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fudan Egyetemmel az a probléma, hogy „a kínai termékek többségével ellentétben nem pici és nem ócó” – erről beszélt Burány Sándor szocialista képviselő a parlamentben. A Párbeszéd frakciójában ülő politikus olyan öregedő despotának nevezte a fideszeseket, akik szerinte Kínának udvarolnak. Bezzeg harminc éve még a Tianenmen téri események miatt tüntettek az akkori fiatal demokraták. Úgy látszik viszont, hogy a tüntetés hatására a Fidesz meghátrál az ügyben, tette hozzá Burány. Szerinte „Fudan nem, de Diákváros és kormányváltás lesz Magyarországon, az új miniszterelnököt pedig Karácsony Gergelynek fogják hívni.”

– Furcsa, hogy a politikai pályáját az MSZMP-ben kezdő Burány kommunistázza a kormányt – válaszolta erre Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a hétvégi tüntetés a hisztériakeltés kategóriájába tartozik, érdemi döntés pedig 2022 második felében születhet a Fudanról. Gulyás Gergely egyébként már a csütörtöki kormányinfón is azt mondta, hogy semmi nincs egyelőre eldöntve.

Schanda kijelentette, az ellenzék inkább a tárgyalóasztalnál segíthetné a koncepcióalkotás folyamatát. Máskülönben „egy nagyszabású településfejlesztés helyszíne megmarad rozsdatemetőnek, szeméttelepnek vagy ahogy mostanában a baloldal nevezi, hatalmas méhlegelőnek.” A politikus szerint a Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, ott 4500 oktató közel harmincezer diákot tanít, és a kutatási eredményeik is kimagaslóak.

Gulyás Gergely a hétvégén beszélt arról a Mandinernek, hogy népszavazás lehet a Fudan Egyetem ügyében, de csak másfél év múlva, tehát már a választások után, ám Karácsony Gergely szerint már most szükség van a népszavazásra. Szél Bernadett pedig hétfőn úgy reagált a miniszter megszólalására: „Gulyás szerint másfél év múlva lesznek a kínai kommunista egyetemre kész terveik. Választások utánra. Magyarul aki a Fideszre szavaz, a kínai kommunistákra szavaz.”