Gulyás Gergely: Lehet népszavazás a Fudanról, de nem most

Gulyás Gergely: Lehet népszavazás a Fudanról, de nem most

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet – ezt mondta a Mandinernek adott gyorsinterjújában Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető ugyanakkor arról is beszélt, hogy a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik, még a tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Szavai szerint ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk.

Szombaton több ezren tüntettek a Fudan egyetem tervezett budapesti kampusza ellen és a Diákváros mellett. Karácsony Gergely főpolgármester a megmozduláson úgy fogalmazott, hogy a Fudan Egyetem ügye tökéletesen jellemzi a jelenlegi hatalom működését, azét a hatalomét, amely az egy százaléknyi NER-lovag zsebének megtömését fontosabbnak tartja, mint a 99 százalék jólétét és lakhatását. Azt is kijelentette, hogy „a Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszahódítását!”.

Gulyás Gergelyt kérdezték az ellenzéki előválasztásról is, amit színjátéknak nevezett. A kormányzati kommunikációt megismételve arról beszélt, hogy a miniszterelnök-jelölt személyéről és az egyéni jelöltek jelentős részéről a háttérben már megállapodtak Gyurcsány Ferencék. – Baloldali győzelem esetén Karácsony a miniszterelnök, Gyurcsány felesége a helyettese lehet. Dobrev Klárának van családi tapasztalata, hogyan kell választás nélkül – akár ciklus közben – hatalomra jutni – mondta a fideszes politikus.