Závecz: a magyarok többsége elfogadó a homoszexualitással kapcsolatban

Závecz: a magyarok többsége elfogadó a homoszexualitással kapcsolatban

Tüntetés a pedofiltörvény homoszexualitást érintő módosítása ellen a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar felnőtt társadalom többsége elfogadó a melegekkel szemben – derül ki az RTL Magyarország megbízásából a Závecz Research által készített kutatásból. A 2021 júniusában ezer fős reprezentatív mintán végzett a homoszexualitás megítélésével kapcsolatos felmérés szerint a válaszadók 56 százaléka elfogadó a melegekkel szemben.

A megkérdezettek homoszexualitáshoz való viszonyában számos tényező is nagy szerepet játszik, például a válaszadók életkora, iskolai végzettsége, lakhelye, de még a neme is. Elmondható, hogy a nők nagyobb mértékben elfogadók a melegekkel szemben (62 százalék), mint a férfiak (48 százalék). A kutatás eredményeit összegezve megfigyelhető, hogy az életkor növekedésével csökken az elfogadó magatartás.

Korosztály tekintetében ugyanis a 60 év felettiek a legelutasítóbbak, nekik mindössze 38 százalékuk támogatja csupán a nem heteroszexuális kapcsolatban élőket. Ugyanakkor a településszerkezetet tekintve a kistelepülésektől a nagyobb városok felé haladva növekszik az elfogadás. Leginkább elfogadóak a 18-39 év közötti, érettségivel, illetve főiskolai, egyetemi diplomával rendelkező budapestiek.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek 23 százalékának van homoszexuális ismerőse, túlnyomó többségük (87 százalékuk) elfogadó a melegekkel szemben. Míg azok a válaszadók, akik nem tudnak arról, hogy ismeretségi körükben megtalálható a többségtől eltérő szexuális irányultságú egyén, jóval kisebb mértékben (46 százalék) elfogadóak csak.