24.hu: Augusztus elejéig 1385 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből

24.hu: Augusztus elejéig 1385 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből

Börtöncella. Képünk illusztráció! (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is sorra szabadulnak ki a magyar börtönökből a külföldi embercsempészek – írta meg a 24.hu. A lap a büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BvOP) kért ki erre vonatkozó adatokat, ezek szerint augusztus 4-ig összesen 1385 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből. Ez a szám május végén még csak 606 fő volt.

Az augusztus elejéig elengedett csempészek közül hat embert fogtak el a reintegrációs őrizetről szóló rendelet megszegése miatt. Az érintettek közül hárman 72 órán belül nem hagyták el Magyarország területét, majd utána bűncselekmény elkövetése közben érték őket tetten. További egy személy 72 órán belül követett el bűncselekményt, amiért előállították. 

A lap felidézte: az embercsempészek szabadon bocsátását a kormány azzal magyarázta, hogy egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek, ráadásul az Európai Unió megbünteti a magyar kormányt, ha túlzsúfoltak a börtönök. A BvOP-tól ennek kapcsán is kért tájékoztatást a lap, eszerint augusztus 4-én 18 142 férőhellyel rendelkeztek a magyar börtönök, ahol 18 282 embert tartanak fogva. Vagyis ha nem engedik ki az embercsempészeket, akkor nagyobb mértékű lenne a túlzsúfoltság. Egyébként 1116 rabot tartanak fogva embercsempészés miatt, de a 24.hu szerint többségük valószínűleg más bűncselekmények elkövetése miatt is ül, így nem valószínű, hogy őket is előbb kiengednék.

Arról, hogy az embercsempészek kiengedését miért problémás, itt olvasható a Magyar Hang korábbi cikke.

Címkék: embercsempész