24.hu: Elhagyhatta a börtönt Mengyi Roland, a Fidesz egykori képviselője

24.hu: Elhagyhatta a börtönt Mengyi Roland, a Fidesz egykori képviselője

Mengyi Roland még a Fidesz országgyűlési képviselőjeként 2016. június 8-án (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhagyhatta a börtönt a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, Mengyi Roland. A Voldemort néven is elhíresült Mengyinek egy korrupciós ügy miatt kellett bíróság elé állnia – erről számolt be a 24.hu péntek reggeli cikke.

Emlékeztettek: Mengyit 2019-ben ítélték el jogerősen: négy év letöltendő börtönbüntetést kapott különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt. 

A lap megkereste az ügyben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, hogy Mengyi valóban szabadult-e, ám onnan azt a választ kapták, hogy a fogvatartottak minden adata „bűnügyi személyes adatnak” minősül, ezért „a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget konkrét személyre vonatkozó válaszadásra”. A Mengyit egykor védő Futó Barnabás ügyvéd pedig azt mondta, nincsenek információi egykori védencéről.

A 24.hu viszont elérte régi telefonszámán magát Mengyi Rolandot, ami szerintük azt jelzi, hogy a hívás idején biztosan nem tartózkodott büntetés-végrehajtási intézetben, mert saját telefont nem használhatnak a fogvatartottak a börtönben. Mengyi a lapnak azt mondta: „Nem vagyunk olyan baráti viszonyban, hogy erről nyilatkozzak”. Azt is állította, hogy mivel „nagyon rég” nem képviselő, már közszereplőnek sem tekinthető, ezért azt szeretné, ha cikket sem közölnének róla. Így a lap azt a következtetést vonta le: hivatalos reakció és Mengyi megerősítése híján ugyanakkor az sem kizárható, hogy Mengyit éppen az évente mindössze néhány napra biztosított eltávozása idején érték utol a saját telefonján.

Ugyanakkor a lap cikke felvetette azt is: bár az egykori kormánypárti politikus 2020. január közepén vonult be a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe, akár az is elképzelhető, hogy mindössze 22 hónap után most szabadulhatott. Ugyanis a kiszabott börtönbüntetés időtartamának a harmada jó magaviseletre tekintettel elengedhető, és ezenfelül még legfeljebb 10 hónapnyi reintegrációs őrizet is adható azoknak, akiknek nem erőszakos bűncselekmény miatt kell ülniük, és öt évnél rövidebb a szabadságvesztésük.