33 idősotthonban 846 lakó betegedett meg eddig

33 idősotthonban 846 lakó betegedett meg eddig

Müller Cecília május 1-jén (Forrás: M1)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 33 idősotthonban jelent meg a koronavírus a járvány kitörése óta, a fertőzöttek száma pedig megközelíti az ezret. A friss adatok szerint 846 lakó és 139 gondozó betegedett meg – közölte az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília. Az elmúlt 24 órában beigazolódott 42 fertőzött közül is kilencen ilyen intézményből kerültek ki.

Security Check Required

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai sajtótájékoztatón felidézte, hogy már nincsenek kijárási korlátozások az országban, de mindenkit arra kért, hogy tartsák be a védőtávolságot és a védelmi intézkedéseket. A szabályszegések miatt az elmúlt 24 órában egyébként mindössze 6 esetben volt szükség rendőri beavatkozásra. Az is kiderült, hogy rémhírterjesztés miatt már 102 esetben indult eljárás.

Müller Cecília arról beszélt, hogy 42 fővel emelkedett szerdára az igazolt fertőzöttek száma, így a járvány kezdete óta már 3598 embernél igazolódott be a betegség. Hárman hunytak el, így összesen már 470 áldozatról tudni. „Elenyésző kisebbségük” nem szenvedett csak valamilyen alapbetegségben. A pillanatnyilag aktív fertőzöttek száma 1674, nagyjából egyharmaduk van kórházban, ez 539 embert jelent és 29-üknek van szüksége lélegeztetőgépre.

Az országos tiszti főorvos az általános tájékoztatón túl arról beszélt, hogy készített a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy ajánlást a kalandparkok üzemeltetői és használói számára is. Alapvetőnek nevezte, hogy gyakran kell kezet mosni vagy fertőtleníteni, az üzemeltetőnek ezt elő kell segíteni, de a szülőknek is érdemes kézfertőtlenítőt magukkal vinni. Az is nagyon fontos, hogy csak egészséges családok látogassák ezeket a helyeket is. Alapvetésnek nevezte a napi takarítást is, a homokozókban lévő homokot például nyitás előtt cserélni érdemes és utána is lehetőség szerint naponta át kell forgatni. A játékok felületének simának kell lennie, így lehet a felületet különféle szerekkel fertőtleníteni. A szemeteseket is kellő rendszerességgel, legalább naponta vagy naponta kétszer üríteni kell, a legjobb, ha zárt hulladéktárolók vannak. A gyerekeknek a maszk és kesztyű használata kényelmetlen, állandóan húzogatnák, így több lenne a kára, mint a haszna. Enni és innivalót otthonról érdemes vinni, „természetesen ahány gyermek, annyi kulacs”.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Jelenleg 33 idősotthonban jelent meg a járvány, összesen 846 lakó és 139 gondozó betegedett meg. Már 110 ember elhunyt és csaknem háromszázan meggyógyultak.
  • A tatabányai Szent Borbála kórházban figyelemmel kísérték az eseményeket, az országos tiszti főorvos éppen a mai napon fogja értékelni a beérkezett adatokat. Ez az az intézmény, ahol elhunyt egy 41 éves beteghordó és számos osztályt le kellett zárni a járvány miatt.
  • A 42 friss eset a fővárosból és 5 megyéből származik, közülük kilencen kerültek ki idősotthonokból.