A beoltottak csaknem 99 százaléka védett a fővárosi antitest-vizsgálat szerint

A beoltottak csaknem 99 százaléka védett a fővárosi antitest-vizsgálat szerint

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája Bakos Ilona háziorvos miskolci rendelőjében 2021. április 20-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 1500 emberen, idősotthonok, valamint hajléktalanellátó intézmények lakóin és dolgozóin vizsgálta meg a főváros az oltások hatékonyságát. Az eredmény, amelyet a főváros lapunknak is eljuttatott, magáért beszél: eszerint a teljes oltási sorozatban részesültek csaknem 99 százalékánál az antitestek szintje a védettséget jelző értéket (legalább 50 AU/mL antitest szint) elérik.

Mint írják, a tesztelésre 2021. március 4. és 2021. április 19. között 1414 fő részvételével került sor annak
érdekében, hogy feltérképezzék az immunállapotot a fővárosi intézményeinkben. A vizsgálatban részt vettek oltásban részesült, illetve oltásban különböző okokból (időben közeli fertőzöttség vagy más ok) nem részesült személyek is.

Az idősotthonokban 573 ellátott és 841 munkavállaló, a hajléktalanellátásban pedig 116 ember értékeit figyelték. Közülük 992-en kapták meg eddig az oltást. Mindannyiukat Pfizer- vagy Moderna-vakcinával oltották be, tehát csak erre a két oltóanyagra lehet bármi következtetést levonni a vizsgálatból. Azt is hozzátették, hogy ez a vizsgálat nem reprezentatív.

Ha nemcsak a 992 beoltottat nézik, hanem a zárt idősotthonokból mindenkit, aki részt vett a vizsgálatban, akkor az látszik, hogy a munkavállalóknál és az ellátottaknál is 93-93 százalék számít védettnek. A fertőződés veszélye átlagosan a személyek 7 százalékánál állhat fenn.

Úgy látják, hogy ez alapján a társadalmi méretben használt fogalom, az ún. „nyájimmunitás”, a közösségi védelem feltétele a zárt közösségeken belül teljesültnek látszik.

Az is kiderül az adatokból, hogy aki csak átvészelte a betegséget, de nem oltották be, azoknak a testében néhány kivételtől eltekintve a beoltottaknál jóval kevesebb antitest van, de már így is annyi, amennyi elegendő a védettséghez. 

A közleményben elmagyarázzák a kapott eredményeket is: az ellenanyagszint 50 AU/mL fölött jelent védettséget, a lehetséges felső érték 40 000 AU/mL. Akik tehát átestek a betegségen, de még nem kaptak oltást, azoknál általában 100 és 1000 közti volt az érték, akiket viszont oltottak, azoknál jellemzően 1000 fölötti, akik pedig a betegség után megkapták az oltást, azoknál gyakran 20 000 fölötti ez az érték. 

A vizsgálat eredményei szerint az érintett intézményben a kialakult védettség magas arányban van
jelen. A védettség fennmaradásának időtartama ugyanakkor még nem ismert. Ugyanakkor felhívják arra a figyelmet, hogy a védettség nem egyenesen arányos az ellenanyagszinttel, azt az immunfolyamatban még sok más tényező is befolyásolja.