„A cigányság is az egységes magyar nemzet része”

„A cigányság is az egységes magyar nemzet része”

Lőcsei Lajos, Berki Sándor és Varga Ferenc (Fotó: Béli Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nemzeti összetartozás emléknapja talán az egyik legjelesebb alkalom arra, hogy kinyilvánítsuk: a teljes Kárpát-medencében élő magyarajkú cigányság is az egységes magyar nemzet része, mert a történelem igazságtalanságai ellenére magukat ma is magyarnak vallva hűen őrzik és ápolják az egyetemes magyar kultúrát, a nyelvet, és szolidárisak anyaországuknak tekintett hazánkkal – ezt közölte az Országgyűlés három roma származású képviselője. Berki Sándor (Párbeszéd), Lőcsei Lajos (Momentum) és Varga Ferenc (Jobbik) közös közleménye szerint a nemzeti összetartozás azt kell, hogy jelentse: senkit nem rekesztenek ki a nemzetből, nem vonják kétségbe identitását, és tisztelettel, megbecsüléssel fogadják mindazt, aki szívében és lelkében is magyar. Aki pedig másként gondolkodik, az Magyarország megosztására, olyan feszültségek szítására törekszik, amely rombolja, és nem pedig építi a nemeztet.

A három politikus név említése nélkül arról is írt, hogy az a közszereplő, legyen akár parlamenti párt elnöke, vagy frakcióvezetője, aki kirekesztő megnyilvánulást tesz, az az egységes magyar nemzetet, az emberi jogok alapokmányait és keretegyezményeit támadja. Hazánk egyetlen józanul gondolkodó polgára sem akarhat a legmagasabb szintű politika, vagy akár a közbeszéd színterére visszaemelni olyan sötét és gyászos történelmi időket, amikor egy népcsoportot nem tekintettek a nemzet részének, alsóbbrendűnek ítéltek. – Ha egy parlamenti párt frakcióvezetője és elnöke pusztán származási, faji alapon nem tekinti magyar nemzet részének megválasztott képviselőtársait, annak nem lehet erkölcsi felhatalmazása június 4-én emlékezni, és nem méltó arra, hogy az Országgyűlésben az egységes magyar nemzet érdekében tisztséget viseljen, vagy helyet foglaljon – írták.

Azt is leszögezték, hogy parlamenti képviselőként elsődleges feladatuk, hogy csökkentsék a társadalmi előítéleteket, küzdjenek a rasszista és antiszemita megnyilvánulások ellen, megteremtsék a romák valós társadalmi integrációját, társadalmi szerepvállalásuk lehetőségeit, és megfékezzék az olyan politikai törekvéseket és személyeket, akik egy népcsoport, vagy egy kisebbségi közösség megsemmisítésére törekednek. Ehhez pedig a törvény adta kereteken belül minden jogukkal és lehetőségükkel élni fognak, legyen az törvénymódosító javaslat, magyar és cigány nyelvű felszólalások sokasága.