A Fidesz állítja: egy ingatlanfejlesztő szerint a főváros tényleg el akarta adni a Városházát

A Fidesz állítja: egy ingatlanfejlesztő szerint a főváros tényleg el akarta adni a Városházát

A Városháza épülete (Fotó: András Zalán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább folytatódik a budapesti Városháza-saga: Láng Zsolt, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője ugyanis egy sajtótájékoztatón közölte: egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a vagyonkezelő a főpolgármester tudtával kiajánlotta értékesítésre a Városházát. Karácsony Gergely „tiborczozással” reagált, szerinte ez az akció is a „hazug, lejárató kampány” része.

Láng Zsolt – az MTI tudósítása szerint – azt mondta, hogy egy ingatlanfejlesztő a közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt., a főpolgármester tudtával, kiajánlotta értékesítésre a Városházát. Szavai szerint a nyilatkozó ingatlanfejlesztő a büntetőjogi felelőssége tudatában juttatta el hozzájuk az erről szóló levelet. Ebben azt is közölte, az abban szereplő állításokat hajlandó megerősíteni személyesen, a Városháza ügyét vizsgáló bizottság következő ülésén, illetve a rendőrség számára is.

Az ingatlanfejlesztő azt is állítja – folytatta a frakcióvezető –, hogy az ügyben érintett Berki Zsolt ingatlanközvetítő tízszázalékos tiszteletdíjat kért az ügylet lebonyolításáért. A szokatlanul magas jutalékot azzal indokolta, hogy „abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál”.

A levelet ismertetve Láng Zsolt elmondta: a szerző azt írja, hogy 2021 májusában meghívták a BVFK irodájába egy a főváros által eladásra szánt ingatlanokkal kapcsolatos tájékoztatóra. A befektetésre ajánlott tételek között szerepelt a Városháza is, 40 milliárd forintos ajánlati árral. A tájékoztatón Barts Balázs a BVFK vezetője beszélt, aki az ingatlanfejlesztés lehetséges alternatíváit is felsorolta, amiről már tanulmányok is készültek. Elhangzott, hogy az értékesítések a főváros vezetőinek tudtával, így a főpolgármester tudtával és beleegyezésével történnek, nyilvános pályázat alapján.

Láng azt is állította, hogy a befektetőt érdekelte az ingatlan, ám egy következő befektetői megbeszélésen kiderült, hogy Berki Zsolt ingatlanközvetítő tízszázalékos tiszteletdíjat kér az ügylet után, illetve azt is közölte, hogy a pályázatok kiírása szükség esetén „testre szabottan” történik. Ezt követően a befektető fenntartásokat fogalmazott meg Berki igényeivel kapcsolatban, nem kívánták teljesíteni a tiszteletdíjra vonatkozó igényét és a vételi szándéktól elálltak.

Láng Zsolt szerint a levél súlyos állításokat tartalmaz és megkérdőjelezi Karácsony Gergely főpolgármester minden eddigi cáfoló nyilatkozatát, miszerint a fővárosnak nem állt szándékában a Városháza értékesítése és az egész ügy csak egy, a Fidesz és az orosz titkosszolgálat által szervezett kreálmány.

Azt is bejelentette, hogy a levél eredeti példányát át fogja adni a nyomozóhatóság részére. A levél írója a bizottsági meghallgatásig névtelenséget kért az esetleges nyomásgyakorlástól tartva.

Karácsony: hazug, lejárató kampány

Karácsony Gergely, az ellenzéki összefogás által támogatott főpolgármester a közösségi oldalán reagált Láng sajtótájékoztatójára. A frakcióvezető állításaira érdemben nem reagált, „tiborczozott”, és azt üzente a kormánypárti képviselőcsoportnak, hogy tudomásul kellene venniük, hogy „Budapest nem lesz a Fidesz-oligarchák játszótere”. A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy bár „szemet vetettek a Városházára, de miután kiderült, hogy nem adjuk, sem nekik, sem másnak, dühödt és hazug lejárató kampányba kezdtek”.

A bejegyzésében Tiborcz István, a miniszterelnök veje a Hajógyári szigetre tervezett jachtkikötővel összefüggésben került elő. Karácsony azt írta ugyanis, hogy miután a fővárosi közgyűlés természetvédelmi területté nyilvánította a szigetet körülölelő erdőt, nem építhető ott jachtkikötős luxuslakópark, ezzel pedig a közgyűlés „újabb bevételektől fosztotta meg Tiborczot és körét, és védte meg a budapestiek érdekeit”. Emellett a II. kerületi Szalamandra-völgyet is természetvédelmi területté nyilvánították, így – szavai szerint – annak beépítését is megakadályozták.

Karácsony Gergely ennek tudja be – az állítása szerint – újabb hazug lejárató kampányt. Szerinte kiderült, hogyan lehet nyomozásra bírni a rendőrséget. Majd egy fiktív párbeszédet közölte, hogy „önkénteseket keres annak lefolytatására és hangfelvétel készítésére”.