A gyalogosok biztonságára koncentrál a rendőrség új, nagyszabású akciója

A gyalogosok biztonságára koncentrál a rendőrség új, nagyszabású akciója

Kijelölt gyalogátkelőhelyet mutató tábla (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gyalogosbalesetek megelőzésére és elkerülésére fókuszál a keddtől induló, három napon keresztül zajló „Zebra-terv” elnevezésű kampányában a rendőrség. Lesznek benne drónok, testkamerák és civil járművek is.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a korábbi évekre jellemző volt, hogy évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, közülük 150 ember vesztette életét. Az utóbbi két évben ugyan csökkent ez a szám, nagyságrendileg 2000 járókelő sérül meg balesetben, de még mindig több mint 100 gyalogoselütés végződik tragédiával. Azt is kiemelték, hogy a nagyságrendileg 600 olyan baleset történik évente, amit maguk a járókelők okoznak.

Figyelemre méltónak nevezeték azt is, hogy a balesetek csaknem 40 százaléka – azaz 750-800 ilyen eset – a kijelölt gyalogátkelőhelyen történik, és megközelítőleg 3 százaléka halálos kimenetelű.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ezért ismét megindítja kedd és csütörtök között a „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok – mint védtelen közlekedők – biztonságára fókuszálva. Az akció során a rendőrség nagy figyelmet fordít mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely történhet testkamera, drónok és civil járművek alkalmazásával is. Az ellenőrzésekre elsősorban olyan helyeken lehet számítani, ahol jelentős közúti forgalom van.

A gyalogosok által elkövetett jogsértés miatt a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, vagy helyszíni bírságot szabhat ki és feljelentést tehet. Ha egy sofőr nem engedi át a gyalogost a zebrán, akkor szintén figyelmeztetést vagy helyszíni bírságot kaphat. Tilos jelzésen történő áthaladásnál a járművezető 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthat.