A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a határon túli magyarok értesítését a szavazás feltételeiről

A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a határon túli magyarok értesítését a szavazás feltételeiről

Szavazás Budapesten a 2018. április 8-ai parlamenti választáson
(Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Távirati Irodának küldött közleményében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) jelezte, négy évvel ezelőtt, a 2018-as országgyűlési választások előtt is küldtek ki értesítéseket a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, figyelmeztetve őket arra, milyen feltételekkel tudják levélszavazataikat leadni. Akkor 650 ezer értesítőt küldtek ki. 

Korábbi regisztrációjuk alapján a központi névjegyzékben több mint 408 ezer határon túl élő magyar neve szerepel, nekik a NVI levelében javasolja, amennyiben adataikban változás történne, ne felejtsék el azt a választási irodával közölni. A még nem regisztrált több mint 360 ezer embert is értesítik a levélszavazás lehetőségéről, részleteiről. 

A jogszabályok értelmében az érintettek akkor vehetnek részt a szavazáson, ha a voksolást megelőző 25. napig kérik felvételüket a központi névjegyzékbe. A sikeres regisztráció tíz évig érvényes, ha pedig a választópolgár él ebben a formában a szavazati jogával, jelzi adatai változását, vagy kéri a regisztráció meghosszabbítását, újabb tíz évvel hosszabbítja meg regisztrációja érvényességét. (MTI)