A pezsgőknél nem találtak hibát, a virsliknél igen

A pezsgőknél nem találtak hibát, a virsliknél igen

Fotó: Hippopx.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiemelten vizsgálta a szilveszterkor népszerű termékeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), derült ki az Agrárminisztérium közleményéből. December 5. és 18. között rendelte el a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. A fókuszban a higiéniai szabályok betartása, valamint az élelmiszerek eredetének nyomon követhetősége állt. A virslik és pezsgők mellett ellenőriztek fűszereket, nyers és félkész tésztákat, de bio déligyümölcsöket is.

Összesen 1824 ellenőrzés történt, tizenöt alkalommal szabtak ki figyelmeztetést, százhatvan esetben pedig bírságot, utóbbiakat 12,2 millió forintos értékben. Tizennégy élelmiszer-előállító és -forgalmazó tevékenységét korlátozták. Általában higiéniai problémákat tapasztaltak, ezek elsősorban vendéglátóegységeknél fordultak elő.

Összesen 6531 hazai és külföldi tételt vizsgáltak, ezek 4,8 százalékát, 310-et vontak ki a forgalomból, összesen 51,6 tonna mennyiségben. Nobilis kifejtette, tavaly aránylag többször kellett lejárt termékek miatt intézkedni.

Kiemelten vizsgálták az alkoholos italokat és a virsliket. Tizennyolc pezsgőt, gyöngyözőbort, forralt bor alapanyagot, keserűlikőrt és pálinkát néztek át, mindegyik termék megfelelő volt. Szezonális vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban sem tapasztaltak vizezést. A virsliknél már annál inkább volt probléma, a raktárakban és hűtőkamrákban zsúfoltság, rendezetlenség is előfordult. Jelentős problémára viszont ez esetben sem bukkantak. Két webáruház üzemeltetőjével szemben eljárást indítottak, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek.