A „raktárban fognak megrohadni” a rendőrségi tűzszerészeknek vett 30 milliós bombaruhák?

A „raktárban fognak megrohadni” a rendőrségi tűzszerészeknek vett 30 milliós bombaruhák?

EOD 10 bombaruhák az amerikai légierőnél

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb tízmilliókat költött védőfelszerelésekre karácsony előtt a Készenléti Rendőrség: az uniós közbeszerzési értesítő szerint a hatóság két darab EOD 10 típusú bombaruhát vásárolt, a hozzájuk tartozó kiegészítőkkel (sisakkal, légzőkészülékkel és csizmákkal) együtt összesen 59,1 millió forintért – tudta meg a Népszava.

A karácsony előtti beszerzéssel együtt a Készenléti Rendőrség két év alatt legalább 20 bombaruhát vett, mintegy 400 millió forintos értékben – ugyanattól a beszállítótól, az állami pályázatokon rendszeresen hasító, az Országgyűlési Őrséget is százmilliókért öltöztető Milipol Zrt.-től. 2018 novembere és 2020 szeptembere között három tender keretében összesen tíz EOD 10 típusú bombaruhát, nyolc darab EOD Tactical 6-os modellt vásároltak, és mindkét típusból 1-1 opcionálisan kérhető darabra is igényt tartottak.

Nem csak a beszerzett bombaruhák száma, de áruk is kiugró a Népszavának névtelenül nyilatkozó tűszerész szerint. „A fejem teszem rá, hogy ugyanezt a típust olcsóbban lehetett volna beszerezni egy brit, amerikai vagy izraeli forgalmazótól, ha éppen nem magától a gyártótól” – mondta a férfi, aki szerint ennyi tűzszerész ruhára a rendőrségnél nincs szükség a gyakorlatban, „azok a raktáron fognak megrohadni”.

Egy 2018-as hír szerint a páncélzatot gyártó kanadai cég, a Med-Eng 15 millió dollárért 305 darab EOD 10 bombaruha-készletet adott el az amerikai légierőnek (USAF). Az akkori devizaárfolyamokat figyelembe véve ez darabonként 12,3 millió forintos árnak felelne meg – írta a Népszava.

A lap azt is megjegyezte, hogy évente körülbelül hatvan bevetésük van a rendőrségi tűzszerészeknek, átlagosan hétszáz robbanóanyagot ártalmatlanítanak.