A tévés szakács vezetése alatt szomorú fordulatot vett a világhírű „kibérelhető” magyar falu története

A tévés szakács vezetése alatt szomorú fordulatot vett a világhírű „kibérelhető” magyar falu története

A Veszprém megyei Megyer főutcája 2015. február 25-én. Egy a The Guardian című brit napilapban megjelent cikk szerint az elnéptelenedett falu bevételének növelése érdekében a polgármester bérbe adná a települést, és a bérbevevő akár polgármester-helyettes is lehet. MTI Fotó: Nagy Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megyer Magyarország egyik legkisebb települése, tavaly januári riportunk idején a választási jegyzék szerint 27-en laktak a Veszprém megyei faluban, egy helyi szerint azonban a valóságban csak tucatnyian. Hiába parányi, öt éve mégis sokan megismerték a nevét. 2015-ben Megyer kihirdette, hogy az egész település kibérelhető. Az akció – amelyről még a New York Times is beszámolt – a gyakorlatban azt jelentette, hogy a vállalkozó kedvű bérlő mindenestül birtokba vehette Megyert, az alpolgármesteri pozíciótól az utolsó fűszálig. A valószínűtlen lehetőség tömegeket mozgatott meg világszerte, még úgy is, hogy a bérlemény a távolságok miatt sokszor csak virtuális maradt. Sokan fel is keresték ugyanakkor a világhírű települést, még afrikai, ausztrál, amerikai vendégek is érkeztek Megyerre. Az ötletgazda, Pajer Kristóf azonban Angliába költözött, idővel nem tudta ellátni a vezetői feladatokat, így 2018-ban a Konyhafőnök című gasztro-valóságshow-ban megismert Vári Dávidot választották polgármesterré. Megyer elsőre meseszerűnek tűnő története most azonban most szomorú fordulatot vett, a helyi képviselőtestület Vári Dávid pénzügyi visszaéléseire hivatkozva feloszlatta magát, a polgármester pedig ezt követően lemondott, bizonytalan jogi helyzetet teremtve.

A megyeri „csoda” Pajer Kristóf nevéhez köthető, aki apósa révén került a Sümeghez közeli apró falura. Az elvándorlásnak és az elöregedésnek köszönhetően Megyer néptelenedni kezdett, sok ház lakatlanul állt, így a község megvette azokat, és egy részüket vendégházzá alakították – írtuk a riportunkban a településről. Pajer így azt találta ki, hogy a barátaival életet lehelnek apósa községébe, és olasz, illetve francia mintára a helyiek bevonásával vendégváró szövetkezetbe fognak. Az ötletgazda idővel polgármester lett, a tisztséget tíz éven át látta el. Az utolsó három évben Portsmouthban dolgozva telefonon egyengette a falu ügyeit, végül úgy döntött, letelepedik Angliában, ezért lemondott a polgármesterségről.

Ekkor választották meg a tévés főzőműsorban feltűnt szakácsot, Vári Dávidot – a 13 megjelent választóból mind a 13-an rá szavaztak. A hír, hogy egy tévés celebritás, a „legvadabb séfként” országszerte ismertté vált ember lett Megyer vezetője,újból a falura irányította a reflektorfényt egy rövid időre. Majd hamarosan ismét, amikor kiderült, komoly baj van: „romokban hever a falu”. Pajer Kristóf posztolt képeket a helyi állapotokról, ezt követően robbant ki a politikai harccá fajuló vita a falu egykori vezetője és utódja között.

Az Index idén januárban készített riportjából kiderült, Pajer és Vári küzdelmét a helyiek különféleképp értelmezték. Többen panaszkodtak arra, hogy bármennyit is dolgoztak, a korábbi polgármester nem volt elégedett a munkájukkal, volt, aki ott is hagyta az eleinte jó munkalehetőségnek gondolt vendégváró szakszervezetet. Feszültség adódott abból is, hogy a „pestiek megszállták” a falut. – Nem volt etikus az ott élőkkel szemben – ismerte be Pajer. – Rengeteget dolgoztunk azon, hogy kicsit közelebb kerüljünk egymáshoz a helyiekkel. De voltak azért feszültségek – tette hozzá. A helyiek számára Vári azért is tűnt szimpatikusabbnak, mert ott lakott közöttük, beszélgetett velük, megismerte őket.

Talán ennek is volt köszönhető, hogy a tavaly őszi önkormányzati választáson ismét Vári Dávidot választották meg polgármesterré. Annak ellenére, hogy a település vezetője ekkora már a falu lehetőségeihez képest komoly adósságot halmozott fel, számos önkormányzati kiadással nem tudott elszámolni, és több átláthatatlan üzleti ügybe bonyolódott. Hiába indult azonban a „további visszaélések megakadályozása” miatt ellenjelöltként Kerekes Mihály, Pajer apósa, ha szűken is, de Vári nyert. Múlt héten azonban a korábbi vádak újra előkerültek, és a polgármester – miután a képviselőtestület feloszlatta magát – lemondott tisztségéről.

A Magyar Hangnak Baloghné Raffai Anna alpolgármester elmondta, azért kezdeményezte a rendkívüli testületi ülést, mert a település csődközeli helyzetbe került, és ebből Vári Dávid vezetésével képtelenek lennének kimászni. Az alpolgármester elárulta, amikor 2018 decemberében átadta a „kasszakulcsot” Várinak, a falu számláján közel 2 millió forint volt, ebből idén áprilisra 1,8 milliós hiány lett, és a költségek jelentős része mögött a polgármester személyes kiadásait sejtik.

Baloghné Raffai Anna hosszasan sorolta azokat a tételeket, amelyek a falut kellemetlen anyagi helyzetbe sodorták. Vári saját lovát önkormányzati ingatlanon önkormányzati alkalmazott gondozza, és az önkormányzat eteti, itatja. A helyi „mosoda” épületében valójában a polgármester fagyasztóládái működnek, amelyekben az önkormányzat engedélye nélkül bizonytalan eredetű húsokat tárol. Vári két telefonjának átlagosan havi 60-80 ezer forintos díját is az önkormányzat fizeti, ahogy a parkolási és autópálya-matrica kiadásait is, illetve a szerintük indokolatlan üzemanyagköltséget is. Vári vállalkozásának az önkormányzat egy karácsonyi rendezvény megvalósítására több mint félmillió forintot adott, s bár a rendezvényt nem tartották meg, a pénz nem került vissza az önkormányzati számlára. Vári a vádak szerint mindezeken túl hosszú ideig önkormányzati fenntartású ingatlanban lakott, melyért nem fizetett albérletet és rezsit sem.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint ráadásul Várit több okirathamisítási ügyben már meggyanúsították, a szövetkezetben történt pénzmozgásokat pedig a rendőrség vizsgálja.

Baloghné Raffai Anna elmondta, az adósságok miatt az önkormányzat már csak előreutalással vásárolhat, és bár több helyen is fizetési haladékot kaptak, ez önmagában még nem oldja meg Megyer pénzügyi gondjait. A képviselőtestület szerette volna elérni, hogy Vári fizesse vissza a személyes kiadásaira fordított önkormányzati pénzeket, erre azonban egyelőre nem mutatkozott lehetőség.

Hiába oszlatta fel magát a testület, Vári azt követő lemondása nehezen értelmezhető jogi helyzetet teremtett, egyelőre nem tudni, ki rendelkezik most a település kasszája felett, ami azért nem mellékes, mert egy pályázaton – az alpolgármester által beadott anyaggal – Megyer 5 millió forintot nyert az orvosi rendelő felújítására, így ennek az összegnek is bizonytalan a sorsa. A helyzet tisztázása érdekében a falu a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz fordult, ahonnan azonban egyelőre nem kaptak választ.

Kerestük az ügyben természetesen Vári Dávidot, hogy meghallgassuk az ő verzióját is a településen kialakult helyzet kapcsán, de eddig nem vette fel a telefonját.