A tiltakozás ellenére úgy döntött a kormány, hogy nem kell már minden patikába gyógyszerész

A tiltakozás ellenére úgy döntött a kormány, hogy nem kell már minden patikába gyógyszerész

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májustól a közforgalmú fiók- és kézigyógyszertárak és intézményi gyógyszertárak nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve nem kell személyesen jelen lennie egy gyógyszerésznek, de „hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhetőnek” kell lennie – jelent meg kedd este a Magyar Közlönyben a belügyminiszter rendelete.

A gyógyszerész tehát a jövőben telefonon keresztül adhat felvilágosítást, irányítást és tájékoztatást a gyógyszerekkel kapcsolatban, és így hívhatja majd fel a figyelmet például az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra is – írja a döntésről beszámoló Telex. A rendelet szerint az „ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata”.

A portál emlékeztetett, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara elutasította a több mint fél éve vitára bocsátott tervezetet. „A tervezet megvalósulása elsődlegesen a gyógyszertári láncoknak kedvező (minél nagyobbak, annál inkább), holott a javaslat elvileg a vidéki gyógyszerellátás terheit akarja csökkenteni” – írta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke tavaly nyáron.

Címkék: gyógyszertár, patika