A vidéket akarja elvenni a DK Orbán Viktortól és már ősszel intenzív kampányba kezdenek

A vidéket akarja elvenni a DK Orbán Viktortól és már ősszel intenzív kampányba kezdenek

Molnár Csaba (Fotó: Molnár Csaba / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha valaki le akarja győzni Orbánt Magyarországon, akkor érdemi teljesítményt a vidéki munkába kell tenni. Mi ezt fogjuk tenni – erről beszélt Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke, EP-képviselője egy szerdai háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. Úgy fogalmazott, a Fidesznek úgy lett kétharmada az országban, hogy az ellenzék meg Budapesten ért el kétharmadot, vagyis a fővárosban nem nagyon van teendő. – A DK politikája tavaly óta világosan és egyértelműen vidékfókuszú, hiszen választást nyerni ott kell – tette hozzá megjegyezve, hogy a 2026-os parlamenti választáson is a győzelem kulcsa legalább a vidéki nagy- és középvárosok megszerzése. A párt az önkormányzati választáson az ellenzékkel közösen, az európai parlamentin pedig önállóan fog indulni.

Már 17 ezer tagja van a DK-nak

Molnár Csaba a jövő év júniusában tartandó EP- és önkormányzati választások kapcsán elmondta: politikai értelemben kampányra készülnek már, még ha közjogi értelemben messze is van. Nyáron három dologgal foglalkozott a párt. Egyrészt jelentős méretű toborzó kampányt csináltak, aminek köszönhetően szeptemberre 2900 új tagjuk lett, akiknek az integrációja a pártba jelenleg is zajlik. Így állítása szerint miközben pár száz fős taglétszámú pártokkal „van tele Magyarország”, nekik összesen 17 ezer tagjuk van most, akik kétharmada nem budapesti. Emellett felülvizsgálták a DK alapító nyilatkozatát, így új politikai-filozófiai anyag készült „A haza vigyáz rád – az emberek állama” címmel, amely a párt szociáldemokrata jellegét az eddiginél jobban kidomborítja. Ezen felül napra pontosan megtervezték, mit fognak csinálni jövő év áprilisáig, vagyis a június 9-én tartandó EP- és önkormányzati választás hivatalos kampányának kezdetéig.

Molnár Csaba a kampány menetrendjét januárig ismertette. Elmondta, interaktív országjárásba kezd az Árnyékkormány, idén december közepéig tizennégy rendezvényük lesz, ebből csak öt fővárosi, de útra kelnek más politikusaik is. Hangsúlyozta: a most már egy éves árnyékkormány nem kommunikációs feladatokra jött létre vagy a DK aktivitásának elősegítésére, ez szakpolitikai projekt. Állítása szerint több mint 1000 szakértő segíti a munkájukat, szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel egyeztetnek, és továbbra is várják a visszajelzéseket szakpolitikai elképzeléseikhez. Ezen felül a DK októberben kihelyezett frakcióülést tart Vas és Zala megyékben, míg október 22-én, a párt születésnapján meglepetéssel fognak készülni.

Egymillió füzetet akarnak szétosztani

Ugyanakkor a legnagyobb őszi dobásuk az lesz, hogy utcai kitelepülés-sorozatba kezdenek október 2-től egészen november 19-ig: mind a 106 választókörzetben jelen lesznek, 20 ezer aktivista fogja segíteni őket abban, hogy bemutassák a „Leplezd le Orbánt!” című füzetet, amelyben „15 tényt” mutatnak be a „kormány hazugságaival szemben”. A szóróanyagot egymillió példányban nyomtatták ki és Molnár szerint tényszerűen, grafikonokkal, idézetekkel mutatják be, Orbán Viktor „hogyan verte át Magyarországot” az elmúlt években. Ebben többek közt olyan állítások olvashatók, mint hogy „nem létezik sem háborús, sem szankciós infláció, csak orbáni infláció van, csak itt, Magyarországon. A 26,2 százalékos orbáni infláció toronymagasan a legmagasabb volt egész Európában”, amihez egy térképet is mellékeltek megmutatva, hogyan drágult az élet az egyes országokban az inflációs csúcs idején. Azoktól, akiknek majd odaadják ezeket a füzeteket, azt fogják kérni, hogy mondják el legalább három másik embernek annak tartalmát, ami egy amerikai típusú kampányelem megjelenítése Magyarországon. Hangsúlyozta, nem az érzelmekre ható kampányt szeretnének, hanem olyat, ami észérveken alapul. Novemberben utcai „billboard kampányuk” is lesz.

Az őszi kampány költsége valamivel több, mint 31 millió forint lesz. A kérdésre, miszerint várnak-e adományokat, azt mondta, fognak gyűjteni, de kifejezetten magyarországi emberektől, forintban, és azt kérik, aki segít nekik, a DK bankszámlájára utaljon. Szerinte egyébként a mikroadományokból csak pár millió forint jön össze, ezért a jövő évi éles kampányra spórolnak. Azt ugyanakkor elismerte: nem tudják, mit csinálnának akkor, ha az Állami Számvevőszék elvenné az összes pénzüket.

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: DK, Molnár Csaba