Elkezdődik a kampányosztogatás a Belvárosban

Elkezdődik a kampányosztogatás a Belvárosban

Budapest Főváros V. kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzatának épülete a főváros V. kerületében az Erzsébet téren. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élj okosan! – ajánlja az V. kerületi önkormányzat az ott élő fiataloknak. Nem a levegőbe beszélnek, hiszen a jó tanács mellé egyszeri 100 ezer forintos támogatás is jár minden 18-20 év közötti fiatalnak, aki legalább egy éve a kerületben él. A pénzből különféle okoseszközök – laptop, számítógép, tablet, e-book, okostelefon – vásárolhatóak. A támogatást azok kérhetik, akiknek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap – jelenleg 28.500 forint – 750 százalékát (ami 213.750 forint), egyedülálló szülő esetén a 800 százalékát, három vagy több gyerekes családoknál a 900 százalékot. A kérelemről átruházott hatáskörénél fogva a polgármester dönt. Az előterjesztést a Fidesz színeiben politizáló Szentgyörgyvölgyi Péter jegyzi, az indoklásban azzal érvel, hogy ezzel segítséget nyújtanak a mindennapi tanulásban, ügyintézésben – írja a Népszava.

A kerületvezető ugyanazon előterjesztésben további két új támogatás bevezetésére tett javaslatot. Az étkezési díjtámogatással a kerületi intézményekbe járó gyermekek szüleit kompenzálná a díjemelés okozta többletkiadás miatt. Az előterjesztés szerint április elsejétől – később beadott kérelmek esetén akkortól – vállalják át az emelés 100 százalékát, amit a fizetendő díjból írnak jóvá. A jövedelemhatárok itt is ugyanazok, a kérelmekről is a polgármester dönt. Új elem a „belvárosi családtámogatás” is, amelyet „a gyermeket nevelő családok egyedi sajátosságaira tekintettel, az igénynek sokféleségére, változatosságára komplexen reagálva, a mindennapjaik támogatására” nyújtanak. A három új támogatás 92 millió forinttal terheli meg a költségvetést, amit a működési céltartalékból csoportosítanak át.

Ezzel együtt 10-féle szociális juttatás létezik a Belvárosban, így például létfenntartási, jövedelempótló, lakáskarbantartási, fűtési, idősek világnapjára szóló, ápolási, kismama és időskori tüdőgyulladás elleni oltásra. Egy másik rendelet pedig további 18 támogatást tartalmaz. Az új támogatások bevezetéséről csütörtökön dönthet a testület.

Címkék: kampány, belváros