Amint vége a járványnak, az európai fiatalok ismét ingyen vonatozhatnak az EU jóvoltából

Amint vége a járványnak, az európai fiatalok ismét ingyen vonatozhatnak az EU jóvoltából

Képünk csak illusztrácFotó: Unsplash/Ankush Minda

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A koronavírus-járvány után mintegy 400 millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok ingyenes vonatbérlet-programja – mondta az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton, a Facebookon online tartott sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István hangsúlyozta, korábban elsőként karolta fel azt a két német fiatal aktivistától származó ötletet, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. Az elmúlt években több száz magyar fiatal élt a lehetőséggel, a program sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre csaknem tízszeres volt a túljelentkezés – fejtette ki az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a program eddigi időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre és közülük több mint 70 ezren kaptak ingyenes vonatbérletet.

Ujhelyi István emellett fontos sikerként értékelte, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben nemcsak sikerült megőrizni, hanem bővíteni is tudták az Erasmus+ pénzügyi keretét, benne pedig immár külön költségvetési sort kapott a DiscoverEU elnevezésű program.

Az MSZP brüsszeli képviselője megjegyezte, hogy az ingyenes InterRail-bérleteket kiosztó projekt sikerében fontos segítséget jelentett Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos támogatása is. Ujhelyi István azt mondta: régóta szorgalmazza a magyar kormánynál, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós programhoz és állami költségvetésből biztosítsák minden évben a 18. életévüket betöltő fiatalok ingyenes vonatbérletét, ami mintegy 9 milliárd forintba kerülne évente. A kormány egyelőre nem reagált egyetlen ezzel kapcsolatos javaslatra sem, azonban több önkormányzat már csatlakozott a programhoz és saját költségvetéséből vásárolt ingyenes bérleteket a helyi fiataloknak - közölte Ujhelyi István, példaként említve Ajkát és Veszprémet. Hozzátette, a veszprémi, fideszes többségű közgyűlés a fideszes polgármester és a szocialista frakcióvezető által közösen jegyzett indítvány alapján vásárolt egymillió forint értékben InterRail-bérleteket.