Átadták az Európai Polgár díjat, a Tanítanék Mozgalom az idei kitüntetett

Átadták az Európai Polgár díjat, a Tanítanék Mozgalom az idei kitüntetett

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője átadta az Európai Polgár díjat a Tanítanék Mozgalomnak 2023. október 13-án. (Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon a Tanítanék Mozgalom kapta 2023-ban az Európai Polgár díjat, amelynek képviseletében Törley Katalin vette át a kitüntetést pénteken, Budapesten – derül ki az Európai Parlament lapunknak eljuttatott közleményéből. 

Lővei Andrea, az Európai Parlament kapcsolattartó irodájának vezetője köszöntőjében emlékeztetett, hogy az EP 2008-ban alapította a díjat. Hangsúlyozta, hogy a Tanítanék Mozgalom a kitüntetést az EU alapjogi chartájában lefektetett jogokért és értékekért való kiállásáért, a hazai oktatási rendszer jobbításáért végzett munkájáért, az oktatásban dolgozók helyzetének javításáért, valamint a jövő nemzedékekért való önzetlen és elkötelezett szakmai kiállásáért kapta.

A díjazott Tanítanék Mozgalom képviseletében Törley Katalin leszögezte: „az oktatás célja, hogy mindenki szabad és autonóm felnőtté, szabad és autonóm emberré, szabad és autonóm magyar állampolgárrá és szabad és autonóm európai polgárrá váljon.” Az MTI beszámolója szerint Törley 
kijelentette, hogy a Tanítanék Mozgalmat szakmájukra, emberi és szakmai méltóságukra büszke civilek hozták létre és tartják fent. A díj azon tízezreké, akik kiálltak a minőségi közoktatásért, egy szabad, demokratikus országért – tette hozzá. Megemlékezett az Ukrajnában és Izraelben dúló konfliktusokról, szolidaritását fejezte ki az értelmetlen agresszió és terror civil áldozati felé, illetve együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit. A béke megteremtésének egyik kulcsa az oktatás, mégpedig az együtt oktatás és együtt nevelés, a magyar társadalmi béke megteremtésének is ez a záloga – fogalmazott.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, aki felterjesztőként és díjátadóként szólalt fel, emlékeztetett, hogy három évvel ezelőtt Iványi Gábor lelkész kapta meg a díjat, mert a legelesettebbekért küzd. A következő évben a Free SZFE diákjai, mert szabad egyetemért, szabad tanulásért küzdenek – tette hozzá. Az idei díjazott azért küzd, hogy a tanárok szabadon taníthassanak, a diákok szabadon tanulhassanak. Ezeket a díjakat a 21. század európai Magyarországán adják át, mert olyan dolgokért kell küzdeni, amiket a 20. században már mindenki teljesen természetesnek vett – hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció politikusa. A Tanítanék Mozgalom nem voltak hajlandó lehajtott fejjel eltűrni mindazt, ami ebben az országban történik, azt akarták, hogy hagyják őket szabadon tanítani, a diákokat pedig szabadon tanulni. Inspiráló és példamutató, hogy nem kell hallgatni, hanem megszervezhetjük magunkat, mert tettekre is szükség van, nem csak szándékra – mondta az EP-képviselő.

Ercse Kriszta, interkulturális szakértő, oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform ügyvivő testületének tagja laudációjában kijelentette, a Tanítanék Mozgalomnak hét éve nem változott az álláspontja, az elszántsága, az elkötelezettsége és a célkitűzései. A Tanítanék Mozgalom 2016. óta az oktatási tiltakozások emblematikus szereplőinek egyike, vitathatatlan szerepe van abban, hogy évek óta tízezrek vonulnak az utcára az oktatásért.