Az agrártárca szerint a nemzeti park keresztényüldözéssel vádolt igazgatója maga kérte a felmentését

Az agrártárca szerint a nemzeti park keresztényüldözéssel vádolt igazgatója maga kérte a felmentését

Kilátás a Nagy-Szénásról (Fotó: Gazda Albert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság korábbi igazgatója egészségügyi állapotára való tekintettel már több mint egy évvel ezelőtt kérte az igazgatói beosztásból történő felmentését. Füri András több évtizedes szakmai tapasztalatával továbbra is segíti a DINPI munkáját, a nemzeti park igazgatóságának munkatársa maradt. Az új igazgató személyét illetően szakmai döntés született” – írta a nemzeti park felügyeletét ellátó Agrárminisztérium a Telex kérdésére. 

Az év elején nagy vihart kavart az a hír, hogy feltehetően leváltották Füri Andrást, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját, akit novemberben keresztényüldözéssel vádolt Menczer Tamás külügyi államtitkár, mert a természetvédelmi szakember ellenezte egy korábban engedély nélkül állított kereszt helyreállítását a Nagy-Szénás hegyen, amely kiemelt környezetvédelmi terület. Az államtitkár szerette volna, hogy újra felállítsák a Nagy-Szénáson augusztusban felgyújtott keresztet, Füri viszont a Facebookon azzal érvelt, hogy „a természet Isten Temploma, melyben vannak Szentély területek.” Szerinte ilyen fokozottan védett hely a Kis- és Nagyszénás hegycsoport, ahol elsődleges cél a természet sokféleségének, a teremtett világnak védelme. „Minden más csak ez után következhet!” Menczer a fentiekre adott válaszbejegyzésében a nemzeti park „fura urának” és emellett alkalmatlannak nevezte Füri Andrást.

A nemzeti park Facebook-bejegyzéséből derült ki, hogy 2024 első napjától új vezetője van a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak Selmeczi-Kovács Ádám személyében, aki – természetvédelmi őrként, illetve tájegységi osztályvezetőként – másfél évtizede dolgozik az Igazgatóság kötelékében. Bár indoklás a bejegyzésben nem volt, mindenki a kereszt körüli vitára gondolt, és politikai tisztogatásra gyanakodott. A portálnak azonban többen megszólaltak, akik hangsúlyozták, hogy a keresztügy volt az utolsó csepp a pohárban Füri számára, de az igazgató már régóta tervezte, hogy átadja a posztot. Füri Andrással nem tudtak kapcsolatba lépni, ennek az is oka lehet, hogy mindenki szerény, szerepelni nem szívesen akaró embernek írta le őt.