Leváltották a nemzeti park igazgatóját, aki nem akart újra keresztet a Nagy-Szénásra

Leváltották a nemzeti park igazgatóját, aki nem akart újra keresztet a Nagy-Szénásra

Kilátás a Nagy-Szénásról (Fotó: Gazda Albert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2024 első napjától új vezetője van a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak Selmeczi-Kovács Ádám személyében, aki – természetvédelmi őrként, illetve tájegységi osztályvezetőként – másfél évtizede dolgozik az Igazgatóság kötelékében – derült ki a Nemzeti Park (DINPI) Facebook bejegyzéséből. Bár indoklás a bejegyzésben nincs, a Hvg.hu emlékeztetett arra, hogy éles vita alakult ki Menczer Tamás külügyi államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője és a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója, Füri András között. Az államtitkár szerette volna, hogy újra felállítsák a Nagy-Szénáson augusztusban felgyújtott keresztet, Füri viszont ezt ellenezte.

Füri a Facebookon korábban azzal érvelt, „a természet Isten Temploma, melyben vannak Szentély területek.” Szerinte ilyen a fokozottan védett hely Kis- és Nagyszénás hegycsoport, ahol elsődleges cél a természet sokféleségének, a teremtett világnak védelme. „Minden más csak ez után következhet!” Menczer a fentiekre adott válaszbejegyzésében a Nemzeti Park "fura urának" és emellett alkalmatlannak nevezte Füri Andrást.