Az Állami Számvevőszék 30 napot adott az MSZP-nek

Az Állami Számvevőszék 30 napot adott az MSZP-nek

MSZP-s kampánylufik 2019. május elsején (Fotó: Facebook/MSZP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Szocialista Párt a 2017-2018. évi pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírások szerint készítette el, így azok nem mutattak megbízható és valós összképet a párt bevételeiről és kiadásairól. A párt gazdálkodásának törvényessége az időszakban ugyanakkor biztosított volt – közölte az Állami Számvevőszék csütörtökön.

Az Állami Számvevőszék emlékeztetett rá, hogy a törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását. A párt 2017-ben 423,9 millió Ft, míg 2018-ban 354,1 millió Ft központi költségvetési támogatásban részesült.

A vizsgálat szerint a Magyar Szocialista Párt gazdálkodásának törvényessége biztosított volt 2017-2018-ban. A gazdálkodására vonatkozó számviteli kereteket és a belső szabályozásokat az MSZP a jogszabályi előírások szerint kialakította, a könyvvezetési és nyilvántartási rendszerét az előírások szerint működtette. A párt a 2017. és a 2018. évi pénzügyi kimutatásait ugyanakkor nem a jogszabályi előírások szerint készítette el, a pénzügyi kimutatások elkészítése során nem érvényesült a következetesség és a valódiság elve. A 2017-2018. évi pénzügyi kimutatásait a jogszabály által előírt határidőben tette közzé a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és a saját honlapján.

Az MSZP a működéséhez juttatott forrásokat, költségvetési támogatásokat 2017-ben szabályszerűen, 2018-ban viszont nem szabályszerűen számolta el, mert az elszámolásra szabályszerűen kiállított bizonylatok hiányában került sor. Az előzőekből adódóan a párt 2018-ban nem biztosította a központi költségvetési támogatások elszámolásának szabályszerűségét. A kiadások kifizetése a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásai szerint történt. A feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében az ÁSZ kettő javaslatot tett a Magyar Szocialista Párt elnökének, akinek ezek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie – áll a számvevőszék közleményében.