Most épp az LMP-be szállt bele az Állami Számvevőszék

Most épp az LMP-be szállt bele az Állami Számvevőszék

Keresztes László Lóránt, az LMP új frakcióvezetõje (elöl) sajtótájékoztatót tart az Országgyûlés Irodaházában 2018. szeptember 4-én. Mellette Demeter Márta, Schmuck Erzsébet és Csárdi Antal frakcióvezetõ-helyettesek (b-j) (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárult az LMP ellenőrzése, a párt nem megfelelően alakította a gazdálkodását – erről számolt be kedden honlapján az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A szervezet hosszan sorolta a hiányosságokat, amiket állítása szerint a pártnál talált, hozzátéve, hogy a politikai élet tisztasága érdekében indokolt a pártok gazdálkodásának ellenőrzése.

„A Lehet Más a Politika 2017-ben a gazdálkodásának szabályozási környezetét nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható gazdálkodás feltételeit. 2018-ban a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozási környezetét a jogszabályi előírások alapján kialakította. Az LMP a 2017-2018. évi pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírások szerint készítette el, pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, amelyek közzétételével a párt a nyilvánosságot és a saját tagságát is megtévesztette” – közölte az ÁSZ.

A 2018-as évben viszont a számvevőszék szerint az LMP már a jogszabályi előírások alapján alakította a gazdálkodásra vonatkozó belső szabályozási környezetét. Viszont a könyvviteli nyilvántartásokat ekkor sem az előírások szerint vezették – állapította meg a szervezet. A magánszemélyek adománya és a tagdíjak tekintetében analitikus nyilvántartást nem vezettek, így a könyvvezetés nem volt szabályszerű. Továbbá a magánszemélyektől kapott adományok adatait „bizonylat nélkül rögzítette a számviteli nyilvántartásában, így nem igazolta, hogy ezen adományok a Párttörvény szerinti engedélyezett forrásból származtak.”

Az ÁSZ állítása szerint a jelentéstervezetet észrevételezésre megküldte az LMP társelnökeinek, akik nem tettek észrevételt, nem vitatták az állításokat. Az ÁSZ öt javaslatot intézett a társelnökökhöz, akiknek harminc napon belül kell intézkedési tervet készíteniük.

A hírrel kapcsolatban kerestük az LMP-t, későbbre ígértek tájékoztatást.

Az Állami Számvevőszék vezetője egyébként a korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László. Korábban a Jobbiknak kellett komoly összegeket fizetnie ÁSZ-határozatok után. Az ÁSZ honlapján azt találtuk, az idei első félévben megkezdik „négy párt (Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt, Momentum Mozgalom és Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és pártalapítványaik 2018-2019-re vonatkozó ellenőrzését.” Kerestük a szervezet honlapján, lezárult-e már a Fideszre vonatkozó vizsgálat, az idei jelentések között egyelőre nem bukkantunk a nyomára.