Az internetről ollózták össze a 21 milliós szakmai tervet

Az internetről ollózták össze a 21 milliós szakmai tervet

A püspökladányi Bene Gyula utcában épülő szociális otthon (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre kínosabb helyzetben van a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) és hajdú-bihari kirendeltsége a megyében futó uniós programjuk miatt. Mint két hete megírtuk, a mulasztások miatt a lakókon kívül már a fideszes többségű önkormányzat sem akarja azokat a lakásotthonokat Püspökladányban látni, ahová jelenleg a Bárándon ellátott betegeket költöztetnék. Ez azonban nem minden: miközben a lakók érzékenyítésére egyetlen fillért sem szántak, több mint 21 millió forintot tapsoltak el a projekt alapját jelentő szakmai iratra úgy, hogy az alig tartalmaz új, érdemi információt. Számításaink szerint a 234 oldalnak mintegy kétharmadát internetes oldalakról, más pályázatokból és intézményi programokból ollózták össze – forrásmegjelölés nélkül.

Érdemes felidézni: a Bárándi Humán Szolgáltató Otthon Hajdú-Bihar megye egyik legnagyobb ellátója, ahol szenvedély- és pszichiátriai betegek, értelmi fogyatékossággal élők laknak. A bárándi intézet is egyike azoknak a településektől távoli tömegellátóknak a megyében, amelyeket egy uniós program részeként felszámolnak. A kitagolásnak hívott folyamatnak a részeként a betegek kisebb, emberközelibb otthonokba költözhetnek. Bárándról összesen 108 ellátottat „szórnak szét” a püspökladányihoz hasonló lakásotthonokban. A 14 ezer lakosú városban készülő két épületbe 23 mentális betegségekkel küzdő ellátott kerülhet. A probléma gyökere, hogy mindezt a helyiek háta mögött próbálták megszervezni.

A hajdú-bihari projekt 2,2 milliárd forintot költségét teljes egészében az Európai Unió finanszírozza. A beruházás alapja a szóban forgó, összeollózott szakmai terv, amelyet a Társadalmi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft. (TIF) készített. A már több éve állami tulajdonban működő cég első ügyvezetője egyébként Verdó György volt, aki jelenleg az SZGYF Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének vezetője. A TIF mostani vezetője tavaly november óta Sánta Áron – ő korábban osztályvezető volt az SZGYF-nél –, mellesleg jelenleg is Fidesz-képviselő a budaörsi önkormányzati testületben.

A szakmai tervet elemezve jutottunk arra, hogy túlnyomó többségében az internetről összelopkodott cikkekből, más nyilvános anyagokból rakták össze. Az irat jelentős része megegyezik a Vas megyei Iváncán található otthon kiváltására írt szakmai anyaggal, pusztán a helyi sajátosságok különbözőek. A terv többi részének elkészítése során sem erőltették meg magukat a készítők: a kiváltandó három hajdú-bihari – a bárándi, szerepi és derecskei – intézet közül utóbbi esetében egy az egyben másolták le a szakmai programot. Az anyag az ellátottak betegségeit is oldalakon át tárgyalja: szó szerint másoltak át cikkeket szakportálokról (például: a Webbeteg.hu-ról, illetve a Búra Alapítvány honlapjáról). A települések bemutatását sem bízták a véletlenre, itt a Wikipédia „lexikonhoz” fordultak segítségért. Mindezeken kívül a terv több részét is megtaláltuk más intézetek pályázataiban – még a református szeretetszolgálat egyik programjából is emeltek át szöveget.

A 234 oldalas dokumentum „szerzői” még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább a pénzügyi-gazdasági kockázatok ne ugyanolyanok legyenek, mint a már említett, egymilliárdos költségű Vas megyei projektnél. Hogy melyik szakmai terv létezett hamarabb, lehetetlen eldönteni. Mindenesetre a fentiek nemcsak a TIF-ben folyó munka minőségét kérdőjelezik meg, a terv hitelességét is. Már csak azért is, mert a dokumentum magát szakmai és pénzügyi szempontból iránymutatást adó iratként határozza meg

Az anyagot oldalanként 91 ezer forintért (összesen bruttó 21,2 millió forint) állították össze. Közérdekűadat-igénylésünkben az erre vonatkozó kérdésünkre azt írták, az ár megítélése nem közadat. Pedig viszonyítási alap házon belül is lenne: a Nógrád megyei nevelőszülői hálózat 50 millió forintos fejlesztésére készült 87 oldalas szakmai terv „csak” 610 ezer forintba került.

Akad furcsaság a költségvetésben is. A kommunikációra és a nyilvánosság tájékoztatására szintén szórják a pénzt: erre összesen több mint 13 millió forintot szántak. Kötelező rendezvényeinek szervezésére (mint az alapkőletételre) két helyen is elszámolnak költségeket – például létesítmény helyén felállított tájékoztató táblák költségeinél is. Adatigénylésünkből derült ki, hogy az uniós táblákat az a Debrecenben jól ismert Kaméleon Dizájn Kft. készítette, amely körül hemzsegnek a fideszes politikusok. A társaság egyik alapító tulajdonosa Rácz Róbert megyei kormánymegbízott (korábbi fideszes országgyűlési képviselő is) volt. A cég Kósa Lajos polgármestersége idején több önkormányzati megbízást is kapott. Furcsa módon azonban – szúrta ki az Mfor.hu – tavaly decemberben éppen a Kósa 83 éves édesanyja nevén lévő sertéstenyésztéssel foglalkozó cég, a Méker Kft. falta fel a nyomdaipari vállalkozást.

A szakmai tervre kidobott pénz azért különösen feltűnő, mert eközben egyetlen fillért sem szántak érzékenyítésre. Az SZGYF válaszában arra hivatkozik, hogy saját forrásból költöttek az elfogadást segítő programokra. A főigazgatóság azonban még azt a fórumot is érzékenyítő rendezvénynek igyekszik bemutatni, amelyet a lakossági ellenállás hatására sebtiben hoztak össze egy augusztusi napon – munkaidőben. Különben ezen a fórumon Verdó György megyei főigazgató két másik rendezvényt is érzékenyítő programként próbált „eladni”. Még ott kiderült, hogy az egyiken néhányan vettek részt – és csak a helyi képviselők szűk köre tudott róla –, a másikon pedig még a képviselők sem mentek el, ugyanis testületi ülést tartottak.

A beruházás körül elkövetett hibák beismerésével ér fel, hogy látszólag már az SZGYF is elvinné a projektet Püspökladányból (és a telekszomszéd, Papp Anikó elmondása szerint Benedek István Zsolt főigazgató jelenlétében elnézést kértek tőlük). Ám olyan áron kínálták az önkormányzatnak megvételre (cseretelekkel 134 millió forintért; anélkül 178 millióért) a még el sem készült épületeket, amit a város nem tud kifizetni. Telek nélkül legfeljebb 80 millió forintot adnának érte. A testületi határozat alapján – amennyiben az SZGYF ezt nem fogadja el – az önkormányzat kész bíróságra vinni az ügyet. Kérdés azonban az is, meddig húzható a vita, mert az SZGYF-et is kötik a vállalások: nemcsak át kell adni az épületeket (a püspökladányiakat április 25-éig), hanem a projektet is le kell zárni. Azaz a felek a lakosokkal, a betegekkel és az adófizetők pénzével egyaránt játszanak.

A mulasztások miatt mind az Emberi Erőforrások Minisztériuma fennhatósága alatt működő SZGYF főigazgatójától, mind Verdó Györgytől megkérdeztük: fontolóra vették-e a lemondásukat. Ám kérdésünket azzal utasították el, hogy a szándékaik nem közérdekű adatok.

Politikai kapcsolat

A kivitelező sem áll távol a politikától. A lakásotthonokat ugyanis a TÖMB 2002 Kft. építi, s ez a vállalat feltűnően gyakran nyert korábban különböző megbízási pályázatokat a Rácz Róbert vezette megyei önkormányzatnál. Az állami intézmények, önkormányzatok tenderein máig jelentős sikereket mondhat magáénak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/7. számában jelent meg, 2019. február 15-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti.