Az Iszlám Állam nevében fenyegetőzött terrortámadással egy magyar fiatal

Az Iszlám Állam nevében fenyegetőzött terrortámadással egy magyar fiatal

Rendőrautó (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Terrorcselekménynek fenyegetőzni nem menő címmel adott ki egy közleményt a budapesti főügyészség kedd reggel. Ebből kiderül, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) felelősségre vont egy fiatalkorút, aki az interneten viccből úgy tett, mintha merényletekre készülő terrorista lenne.

Ibolya Tibor közleménye szerint múlt szerdán egy partnerszolgálat arról értesítette a TEK-et, hogy egy önmagát az Iszlám Államhoz kötő fiatal egy népszerű közösségi oldalon merényleteket helyezett kilátásba Németországban, Magyarországon és Japánban. Arab és angol nyelven kommunikált, a budapesti merénylet időpontjának pünkösd hétfőt jelölte meg.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség és a Terrorelhárítási Központ péntekre azonosította a fiatalkorú magyar elkövetőt, a szombati kutatáson pedig megállapították, hogy a fenyegetés nem valós. 

A nyomozásban az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműködési szerve és külföldi ügyészi, felderítő szervek is segítettek.

A terrorcselekménnyel fenyegetés miatt kihallgatott gyanúsított beismerte a cselekményt.

Terrorcselekménnyel fenyegetőzni nem tréfa, hanem kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel járó bűncselekmény – hívta fel a figyelmet a az ügyészségi közlemény. Mivel az állami szerveknek minden fenyegetést komolyan kell venniük, akkor is bűncselekmény valósul meg, ha valaki csak színlelte, hogy terrorcselekményt kíván elkövetni.