Az LMP autómentes Lánchidat szeretne

Az LMP autómentes Lánchidat szeretne

A felújított Lánchíd, autók nélkül (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tartsa meg autómentesnek a Lánchidat a főváros! – sürgette keddi sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus szerint óriási lépés az élhetőbb, szerethetőbb belváros felé, hogy jelenleg a hidat csak a kerékpárosok, a buszok és a megkülönböztetést használó járművek használhatják. A járda elkészülése után pedig a gyalogosok is – számolt be az MTI.

Bakos Bernadett úgy véli, hogy a korábbi forgalmi rend egyetlen közlekedőnek sem vált előnyére. Szerinte a híd autómentessé tételével az autósok nem vesztettek sokat, miközben a közösségi közlekedés és a kerékpárosok óriásit nyertek. A politikus szerint a kormány fenyegeti, az autóslobbi pedig nyomasztja a fővárost ebben a kérdésben, holott a felújítás előtti időszak tapasztalatai megmutatták, hogy a szűk keresztmetszetű Lánchídon folyamatos a torlódás, a dugó, miközben a fővárosi hidak forgalmának alig 4 százalékát fogadja be.

Hangsúlyozta: ha a Lánchidat nem használhatják a személygépkocsik, az nem okoz fennakadást az autós közlekedésben, de nagy lehetőség a sokkal zöldebb közösségi közlekedés számára.

Nem mindenki osztja az LMP álláspontját. A Fővárosi Önkormányzat Fidesz-frakciója kifejezetten szeretné, ha a gépkocsik ismét használhatnák az átkelőt. Láng Zsolt fideszes országgyűlési képviselő – megválasztásáig az önkormányzat kormánypárti frakcióvezetője – arról beszélt az Index.hu-nak: addig nem kapja meg az önkormányzat a Lánchíd felújítására szánt állami pénzeket, amíg nem engedik fel rá az autókat. Ha ez történne, akkor hatmilliárd forinttól esne el a főváros. Szavai szerint az állami támogatás lehívásának feltétele, hogy „gépjárműforgalom ezen közúti szakaszon való teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot”.