Az operatív törzs tájékoztatója a járvány eddigi legsötétebb napján: a héten szeretnék befejezni a 80 felettiek oltását

Az operatív törzs tájékoztatója a járvány eddigi legsötétebb napján: a héten szeretnék befejezni a 80 felettiek oltását

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma szinte minden mutató tekintetében negatív rekordott döntött a magyarországi koronavírus járvány. Elérkeztünk arra a pontra, amikor már minden 20. magyar állampolgár teszttel igazolt módon elkapta a koronavírust. Soha ennyien nem voltak kórházban, soha ennyien nem voltak lélegeztetőgépen, soha ennyi új fertőzöttet nem regisztráltak meg.

Ebben a kritikus helyzetben különösen fontos, hogy mit tud mondani a védekezést irányító operatív törzs az embereknek.

György István államtitkár elmondta, a brit vírus mutáns miatt gyorsan emelkedik a fertőzöttek és a kórházban lévők száma. Március elsejétől élő oltási rendszer jelentősen felgyorsította az oltásokat. Jövő szerdáig újabb félmillió vakcinát szeretnének beadni.

Mivel az idősek a legveszélyeztetettebbek ezért ők kapják először a vakcinát, a 80 év felettiekek oltását ezen a héten be szeretnék fejezni. Több mint százezer AstraZeneca a házi orvosoknál oltanak el. A kórházakban Pfizer és Sztputnyik V-vel oltanak, a háziorvosok átlagosanb 24 embert küldhet az oltópontokra. A kínai vakcinát mind eloltották, AstraZeneca vakcinával oltanak a háziorvosok.

Kis Róbert arról számolt be, hogy egyre többen sértik meg a maszkviselés szabályait, amelyek március 8. óta az ország egész területén érvényesek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos megismételte a koronavírus.gov.hu portálon megjelent,a vírusfertőzéssel kapcsolatos adatokat. Kiemelte, a február 18-án megjenet harmadik hullám hatására a kórházi ápolásra szorulók száma megduplázódott, a lélegeztetésre szorulóké pedig megháromszorozódott. Felszólított mindenkit, tartsuk be a szabályokat, és jelentkezzen mindenki az oltásra. Most a legfontosabb az idősek védelme, akik a legérzékenyebb a fertőzésre. Ezért arra kért mindenkit, bízzon a vakcinákban, ne bizonytalanítsanak el senkit az oltástól. Bizonyos betegségeknél az orvos dönthet arról, hogy mivel oltsák a beteget.

Az elhunytak és a szövődményes betegek döntő többsége idős, de egyre több fiatalt is súlyosan érint a betegség. 55 200 AstraZeneca érkezett ma, de a hírek szerint az elvártnál lassabb lesz a vakcina érkezése a jövőben. Szintén ma érkezett 450 ezer kínai vakcina, amelyet a lehető leghamarabb felszabadítanak.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a gyógyszerezés is segíthet, ezért most fontos, hogy a betegség jelentkezését követő első pillanatban forduljunk orvoshoz. Különösen, hogy a brit vírus terjedése agresszívebb, mint az eredeti vírusé, illetve mert már a háziorvos is felhírhatja a favipiravír nevű hatékony gyógyszert.

A kilencedik héten 35 802 új beteget találtak, átlagéletkoruk 44 és fél év. Az összes beteg 23 százaléka a 40-49 korosztályba tartozik, az 50-59 év közöttiek aránya 17, százalék, a 30-39 korosztály részaránya 15 százalék, 20-29 és 65 felettek pedig 12-12 százalékos arányban vannak az új betegek között.

A 3,2 millió regisztráltból 1,6 millió fő 60 feletti. Az ő türelmüket kérte a tisztfőorvos, egyben arra is kérte őket, hogy ne válogassanak az oltóanyagok között, mert mindegyik biztonságos.