Bakondi György: Nem a veszélyes embercsempészeket engedték szabadon

Bakondi György: Nem a veszélyes embercsempészeket engedték szabadon

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Tusnádfürdőn (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A veszélyes embercsempészeket nem, csak a sofőröket engedte szabadon a kormány – ezt mondta az RTL Híradónak Bakondi György Tusnádfürdőn. A Hvg.hu a napokban írta meg, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága friss adatai alapján július elejéig már összesen 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon. Mindezt egy tavalyi rendeletre alapozzák, amellyel a kormány úgynevezett reintegrációs őrizetbe helyezhet külföldieket, akiknek elvileg a szabadulásuk után 72 órán belül el kellett hagyniuk az országot.

Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója szerint akik súlyosabb cselekményt követtek el, fegyvert használtak vagy megpróbáltak elgázolni valakit, azok börtönben vannak. Ennek kapcsán a Helsinki Bizottság szakértője jelezte, nem érti, hogy ezt mire alapozzák, hiszen a rendelet nem tesz különbséget az embercsempészek között.

Bakondi György szerint egyébként sokkal nagyobb lenne a biztonsági kockázat, ha ezreket, akik „autóval vittek valakit”, börtönben tartanák, hiszen ezzel börtönzsúfoltságot idéznének elő. A főtanácsadó arra már nem válaszolt, hogy miután a kormány egyik fő üzenete az illegális migráció elleni küzdelem, miért éppen az embercsempészeket engedik szabadon.