Már több mint kétezer embercsempészt engedtek szabadon

Már több mint kétezer embercsempészt engedtek szabadon

Az embercsempészek által szétvágott NATO-határkerítés (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) friss adatai alapján július elejéig már összesen 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon (közülük 16-an kerültek vissza a szabályok megsértése miatt). Hogy milyen nagy ez a szám, jól jelzi, hogy a külföldi fogvatartottak aránya a tavaly májusi közel 13 százalékról 5,7 százalékra csökkent az intézkedéssel – írja a HVG.

Emlékeztetőül: tavaly év elején egy veszélyhelyzeti rendelettel a kormány úgynevezett reintegrációs őrizetbe helyezett több száz külföldi embercsempészt, akiknek elvileg a szabadulásuk után 72 órán belül el kellett hagyniuk az országot. Az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára” hivatkozó rendelet azt írta elő, hogy a börtönből frissen kiengedett rab abba az országba menjen a reintegrációs őrizetet tölteni, ahol Magyarország előtt a tartózkodási helye volt, ha pedig ez nem ismert, akkor az állampolgársága szerinti országba. A kérdés komoly feszültségeket okozott Ausztria és Magyarország között, berendelték a bécsi magyar nagykövetet és Ausztria szigorúbb ellenőrzést rendelt el a határon. 

„Az ígéret, miszerint ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket, csak annyira volt igaz, mint az összes többi. Az Orbán-kormány, amely éveken át uszított a menekültek ellen, és az illegális migrációra hivatkozva betonozta be még jobban a hatalmát, ma már az embercsempészek oldalán áll, a legnagyobb segítséget nyújtva az illegális migrációnak” – írja az ügyről kiadott közleményében a DK.