Romlott ételt kaptak a betegek a Szent Imre Kórházban, tömeges ételmérgezés lett a vége

Romlott ételt kaptak a betegek a Szent Imre Kórházban, tömeges ételmérgezés lett a vége

Az újbudai Szent Imre-kórház (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hányást és hasmenést okozott a hétfői ebéd betegek és egészségügyi dolgozók sokaságának a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházában – értesült lapunk több egymástól független forrásból. Információink szerint több tucat ember lett rosszul, miután evett az intézmény szerződéses partnere, a P. Dussmann Kft. által szállított ebédből. Ráadásul biztosra vehető, hogy nem más eredetű fertőzésről van szó, hiszen különböző osztályokon kezelteknél és dolgozóknál többé-kevésbé egy időben jelentkeztek a tünetek. A Szent Imre Kórházban egyébként 678 ágy van, ha átlagos, 65 százalékos kihasználtsággal számolunk, akkor legalább 440 beteg kaphatott romlott ebédet. Plusz az alkalmazottak egy része is. 

Lapunk megkereste a P. Dussmann Kft.-t, azt tudakolva, hogy pontosan hány adag romlott étel került a Szent Imre Kórházba, illetve hogy az ételmérgezésben érintett lehet-e más intézmény. Információnk szerint ugyanis a cég a Bajcsy-Zsilinszky Kórház konyhájáról látja el a Szent Imre Kórházat is, mivel utóbbi intézmény konyhája felújítás alatt áll. A céget arról is kérdeztük, hogyan történhetett ilyen eset. Kérdéseinkre Varga Krisztián, a társaság élelmezési ágazatának igazgatója reagált és abból arra lehet következtetni, hogy az ebéd szállítás közben vagy után romolhatott meg.

– Mivel a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházhoz tartozó központi konyha jelenleg felújítás alatt áll, ezért annak elkészültéig, ideiglenesen a betegek élelmezését, kiszállítással a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetből látjuk el. Tájékoztatom, hogy az érintett napon a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és a Szent Imre Kórház részére egyaránt ugyanazt a melegételt készítettük. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházból bármilyen nemű élelmezéssel összefüggő megbetegedésről jelzés a mai napig nem érkezett – közölte a társaság vezetője, hangsúlyozva, hogy a történtek körülményeinek vizsgálata jelenleg is zajlik.

Varga Krisztián elmondta azt is, hogy a P. Dussmann-nak nagyon fontos az élelmiszerbiztonság, a jogszabályi előírásokat minden esetben betartják és hogy továbbra is elkötelezettek „a kórházi étkeztetés minél magasabb színvonalának a biztosításában”.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságot (Okfő) is megkerestük. Arra voltunk kíváncsiak, a Szent Imre Kórházon kívül mely intézményekben tapasztaltak ételmérgezést, összesen hány adag romlott ételt szolgálhattak fel, illetve indul-e vizsgálat az ügyben. Válasz cikkünk megjelenéséig nem érkezett. Amint kapunk választ, frissítjük cikkünket, vagy másik cikkben közöljük azt. 

Frissítés: azonnali intézkedést rendelt el a Szent Imre Kórház ápolási igazgatója

Cikkünk élesítése után két órával, kedden 17 órakor a Szent Imre Kórház PR-osztálya küldött választ megkeresésünkre, elismerve, hogy értesüléseink minden tekintetben helytállók. Az intézmény válasza:

"Elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy 2024. április 7-én egy külső konyháról a Dél-budai Centrumkórház – Szent Imre Egyetemi Oktatókórházba szállított egyik főétel minden valószínűség szerint romlott volt. A minőségi hiba az első adagok kiosztása után derült ki, az ápolási igazgató azonnal elrendelte az ételosztás leállítását. A kórház gyors intézkedése ellenére a betegek egy kisebb csoportja már fogyasztott az ételből. Az érintett, különböző osztályokon fekvő 36 betegnek enyhe hasmenése volt. Az érintettek hétfőn és kedden diétás menüt kaptak, jelenleg jól vannak, hasmenésük elmúlt.

 
Az intézmény higiénikusa az illetékes hatóságok felé jelentette a történteket, a vizsgálatok megkezdődtek."