Kényszerdiéta a Szent Imre kórház szülészetén

Kényszerdiéta a Szent Imre kórház szülészetén

Vacsora a Szent Imre kórházban (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilenc darab háztartási keksz körülbelül 3 dekagramm (dkg) reszelt sajttal. Ennyi a vacsora a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház szülészetén - számolt be egyik olvasónk, aki a könnyű estebédről készült fotót megosztotta lapunkkal is.

Mint elmondta, a szegényes ellátásra fel voltak készülve, hiszen felesége harmadik gyermeküket hozta világra. Így tudták, jobb, ha maguk gondoskodnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelemről. Ám nyilvánvalóan nem minden páciens van ilyen szerencsés helyzetben: ha valakit hozzátartozói bármilyen oknál fogva nem tudnak ellátni étellel, azok számára a kórházi kezelés kényszerdiétával is kiegészülhet.

Olvasónk ugyan csak a vacsorát örökítette meg, de elmondása szerint a reggeli is hasonlóan „gazdag” volt. Nap elején egy pohár kefir és egy szelet, szemmel láthatóan több napig szárított kalács jutott, míg a déli harangszó után porból készült levest és egy adag burgonyapürét szolgáltak fel.

Klíma helyett vizes borogatás a kórházakban | Magyar Hang

A néhány nappal ezelőtt készült fotót csütörtök reggel elküldtük a Szent Imre kórház igazgatóságára is, kérve, hogy kommentálják azt. Egyúttal megkérdeztük, mennyiségében, jellegében megfelel-e a kórház által biztosított menü egy felnőtt energiaigényének. Válasz azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett.

Kisgyereknek sem lenne elég

A közétkeztetésről szóló Emmi-rendelet egyébiránt egy felnőtt napi energiaigényét 1800-2200 kilokalóriában (Kcal) állapítja meg fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás során. (Normál esetben 2000-2500 Kcal). Azaz legalább ennyi energiát kellene tartalmaznia a kórház által kötelezően biztosított napi ételadagnak. Ráadásul a menüben szerepelnie kellene zöldségnek vagy gyümölcsnek, húsnak és teljes kiőrlésű gabonából készült tápláléknak is.

Székeken alvó szülők, embertelen viszonyok a Bethesda Gyermekkórház égési osztályán | Magyar Hang

A Szent Imre kórházban azonban – legalábbis olvasónk tapasztalatai szerint – egyetlen feltétel sem teljesül: ha az ismertetett napi menüből indulunk ki és 20 dkg burgonyapürével számolunk, az 1200 Kcal-t is alig éri el a kórház által a kismamáknak biztosított étel energiatartalma. Ez a mennyiség a jogszabály szerint egy 1-3 éves gyermek napi energiaszükségletét fedezni.

Ha Önnek is vannak hasonló, vagy épp pozitív tapasztalatai a kórházi étkeztetéssel kapcsolatban, kérjük, ossza meg lapunkkal, írjon a szerk [at] hang [dot] hu e-mail címre!