Ennyiből főznek

Ennyiből főznek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legjobb pillanatban, egy gazdasági válság közepén verte ki a biztosítékot a Belügyminisztériumban – a Magyar Hang forrása szerint – a kórházi étkeztetés nyomorúságos állapota. Mintha nem keringtek volna a világhálón évek óta elrettentő fotók a kórházi menükről. Aki volt kórházban az elmúlt években, saját tapasztalatából is tudhatja, hogy a képek a valóságot tükrözték. Közhelynek számít, hogy a kórházban – még ha nem is penészes a kenyér vagy közvetlenül egészségkárosító az élelmiszer – nincs rendes étel, vinni kell a betegnek azt is. És néha vécépapírt, máskor takarítószert, gyógyszereket… egyszóval szinte mindent, az orvoson kívül.

A penészes kenyérszelet kapcsán sokak számára revelációként hatott az a tény is, hogy egy kórházi reggeli alapanyagára 110* forintot költött az étkeztetést végző cég. Hogy ebből mit lehet vásárolni – még nagy tételben, kedvezményes áron is – azt a kórházi reggeliket ábrázoló fotókon láthatjuk: nagyjából két szelet megkérdőjelezhető minőségű kenyeret és néhány szelet ismeretlen összetételű felvágottat.

Ez az értelmezhetetlenül alacsony összeg nem példa nélküli a közszférában. A gyermekotthonokban 2022 végéig a tizenegy évvel (!) azelőtti, 684 forintos étkezési normatívából kellett napi öt étkezést biztosítani. A problémára Szél Bernadett – akkor még országgyűlési képviselő – hívta fel a figyelmet, de nem történt semmi. Végül a száguldó élelmiszer-infláció késztethette arra a kormányzatot, hogy a 11 évvel azelőtt kikalkulált összeget legalább a 2023-as évre egy kormányrendelettel kiegészítse. Az összeget már azelőtt is, az intézmények bevallása szerint is az adományozók egészítették ki – a kórházak esetében pedig nyilván a hozzátartozókra hárult ez a feladat.

A lendületet, amit az egyelőre belső vizsgálat tárgyát képező penészes kenyérszelet váltott ki, érdemes lehet a kormányzatnak kihasználni, és körültekinteni a közétkeztetés teljes spektrumán. Könnyen előfordulhat, hogy a kormányzati hanyagság miatt előállt forrásszűkén kívül más fogyatkozást is találnak majd a közintézmények vagy a velük szerződő közétkeztetési cégek gyakorlatában.

 

* Cikkünk első változatában 160 forint szerepelt, a hibát javítottuk.