Penészes kenyér, romlott felvágott a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán

Penészes kenyér, romlott felvágott a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán

Reggeli a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán 2023 június 9-én (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú évek óta visszatérő téma a kórházakban kezelt betegeknek felszolgált étel, vagy inkább az „étel” minősége. Néhány nappal ezelőtt a II. kerületben élők csoportja nevű zárt Facebook-csoport egyik tagja a cikkünkhöz is mellékelt fotó kíséretében az alábbi üzenetet írta: „A János-kórház gasztroenterológiai osztályán a tegnapi napon ezt a reggelit kapta édesanyám. A felvágottat ugyan megette, de valószínűleg az is romlott lehetett mert utána hányt és egész délelőtt nagyon fájt a hasa. Nem tudok elmenni emellett a felháborító eset mellett. A kórháznak azonnal jeleztem.” 

Az eset azért különösen aggasztó, mivel a gasztroenterológiai osztályon olyan betegeket kezelnek, akiknek súlyos, akár életveszélyes emésztőrendszeri problémáik vannak, akiknek táplálkozásra külön figyelmet kellene fordítani.

Lapunknak sikerült elérnie a poszt íróját, aki megerősítette a történteket, de egyéb részlettel nem kívánt szolgálni, mivel hozzátartozóját még az intézményben kezelik, az ilyenkor szükséges bejelentéseket pedig megtette.

Pénteken e-mailben kerestük meg az Országos Kórházi Főigazgatóságot és az Észak-budai Szent János Centrumkórház sajtóosztályát. Egyebek között azt kérdeztük:

  • Folyik-e vizsgálat az ügyben?
  • Milyen magyarázatot tudnak adni a történtekre?
  • A kórházi étkeztetést a Szent János Kórház saját hatáskörben látja el, vagy alvállalkozót bíztak meg a feladattal? Ha utóbbi eset áll fenn, mely cég az alvállalkozó?
  • Egy kórházban ápolt beteg étkeztetésére naponta átlagosan hány forint jut a Szent János Kórházban?
  • Az elmúlt egy évben hány az étel minőségét érintő panasz érkezett a Szent János Kórházhoz?

Kérdéseink zömére nem érkezett válasz, a Szent János Kórház kommunikációs vezetője, Sebők-Tóth Kata mindössze annyit erősített meg, hogy érkezett bejelentés a kórházhoz és folyik vizsgálat. Jelezte továbbá, hogy csak a válaszuk teljes egészében való közléséhez járulnak hozzá. E kérésüknek eleget teszünk:

„Kórházunk 6 telephelyen 1141 betegágyon biztosítja folyamatosan az ellátási területünkhöz tartozó több százezer lakos fekvőbeteg ellátását. A hozzánk érkező panaszokat minden esetben kivizsgáljuk és arról a panaszost értesítjük. Intézményünkhöz 2023.06.09-én írásos panasz érkezett egy betegünk hozzátartozójától. Az ügyben a panasz kivizsgálását azonnal megkezdtük, az ügy folyamatban van. Kórházunkban a betegek étkeztetését külső szolgáltató biztosítja.”

Az intézmény válaszából tehát nem tudhatjuk, mely cég felel megbízásos alapon a kórházi étkeztetésért, és hogy – a hozzátartozói panasz alapján akár romlott – ételért mennyit fizetnek.

Némi internetes keresgélés után azonban a kórház honlapján rábukkantunk egy vállalkozói szerződésre, amely az Észak-budai Szent János Centrumkórház és a P. Dussmann Szolgáltató Kft. között kötettett és amelynek tárgya „Élelmiszer szolgáltatás ellátottak részére.” Ezt a szerződést a felek 2022 június 7-én írták alá 12 hónapra, azaz a mostani esetkor, június 9-én már nem volt hatályos. Így – a kórház ez irányú válaszának hiányában – nem jelenthető ki biztosan, melyik cég szolgáltatta aznap az étkeztetést. A szerződésből az ugyanakkor kiderül, hogy annak hatálya alatt mennyit áldozott a kórház betegétkeztetésre. A megállapodás szerint egy évre összesen csaknem 372 millió forintot költött a kórház, és mind normál, mind pedig diétás étrendben egy élelmezési nap egységára 1650 forint volt. Ám ennek az összegnek mindössze harmada, 550 forint a nyersanyag – azaz az étel. Naponta. A szerződés tartalmazza az étkezések szerinti bontást is, ami akár némi magyarázatként is felfogható: reggelire 110 forint, ebédre 275 forint, vacsorára és egyéb kisétkeztetésre 165 forintos keret állt rendelkezésre naponta.

A P. Dussmann Kft. neve egyébként már szerepelt a híradásokban. 2017 őszén Hadházy Ákos ellenzéki képviselő – akkor még az LMP társelnöke – mutatta be a céget, amely akkor már 10 éve több fővárosi kórház takarítási feladatait látta el a közbeszerzési előírások megkerülésével, pályáztatás nélkül. A megbízási díj bár meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, a tendereztetés elmaradt. Ahogy az az Index akkori cikkéből kiderül, az ügyben az Állami Számvevőszék jogorvoslati eljárást kezdeményezett, a Közbeszerzési Döntőbizottság azonban úgy döntött, ezt nem folytatják le, mivel a jogorvoslati határidő lejárt.