„Nagyon kényelmetlen” a hatalomnak, hogy a civilek üres konzultációs íveket gyűjtenek

„Nagyon kényelmetlen” a hatalomnak, hogy a civilek üres konzultációs íveket gyűjtenek

Kézbesítő nemzeti konzultációs kérdőívet tartalmazó levelet dob a postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízezer ember jelentkezett gyűjtőként az aHang nevű szervezetnél, amely az Egységes Diákfronttal együtt 1 millió üres nemzeti konzultációs ívet szeretne összegyűjteni. Erről Szalóki Viktor, a szervezet szóvivője beszélt érdeklődésünkre (az aHang nem azonos lapunk szerkesztőségével, csupán részbeni névegyezésről van szó). A gyűjtök között különböző civil szervezetek, pártok, vállalkozások, magánszemélyek is vannak. Utóbbiak gyakran a saját postaládájukat ajánlották fel, hogy abba dobják be az emberek a konzultációs kérdőíveket, amelyeket nem akarnak a kormánynak visszaküldeni. A vállalkozások között üzletek, kereskedések, műhely, sőt még kutyakozmetika is akad.

Mint megtudtuk, a gyűjtés második szakasza hétfőn kezdődött, ebben már a leadópontokon és postai úton is várják a postafiókjuk címére a kitöltetlen íveket. Január végéig tart ez a szakasz, addig gyűjtenek. Mint mondta, a postafiókjukba nagy-nagy csomagban érkeznek az ívek. Arról azonban konkrét számmal még nem rendelkezik, hogy hány üres kérdőív gyűlt eddig össze. Most már az ország minden megyéjében van gyűjtőpontjuk, de azt szeretnék, hogy legalább minden nagyvárosban legyen lehetőség a leadásra.

Megkérdeztük Szalóki Viktort, tart-e attól, hogy a szervezet az akció miatt a támadások kereszttüzébe kerül. – Miután bejelentettük, hogy 1 millió üres konzultációs kérdőívet szeretnénk összegyűjteni, egyetlen nap alatt 30 cikk született arról, hogy az aHang meghekkelné a kormány nemzeti konzultációját; a kezdeményezésünk demokráciaellenes és adatokat próbálunk lopni. Ez azt bizonyítja, hogy a kormány saját játékszerét használjuk a hatalommal szemben. Ez nagyon kényelmetlen számukra. Azt fogjuk tudni megakadályozni, hogy újabb propagandakampányba kezdhessenek, majd kiplakátolják, hogy a magyarok ennyi százaléka támogatja őket. Ám az akció után mi fel tudjuk mutatni, konkrét számmal igazolva, hogy ez nem így van – jelentette ki.

Visszatérő vád az üres konzultációs ívek gyűjtéséhez kapcsolódóan, hogy adatokat gyűjtenek. Erre Szalóki Viktor úgy felelt: kizárólag üres konzultációs íveket gyűjtenek, senkitől nem kérik a személyes adataikat, a borítékokra nincs szükségük.

Elmondása szerint nem az a lényeg számukra, hogy 1 millió vagy 600 ezer ív érkezik be hozzájuk, hanem az, hogy ennek révén rámutathatnak, hogy a nemzeti konzultáció egy kampányeszköz. A beérkezett konzultációs ívekkel, becslésük szerint több tonna papírral is vannak terveik. Felvették a kapcsolatot civil szervezetekkel, szeretnék ugyanis újrahasznosítani a papírokat. Szeretnék továbbá kiszámolni, hogy a beérkezett konzultációs ív előállításához mennyi fa felhasználása volt szükséges, mert terveik szerint arányaiban annyi fát ültetnének. Ugyanakkor az üres ívekből összeállt papírmennyiséget szeretnék bemutatni a nyilvánosságnak.