110 forint jut egy kórházi reggelire, ebédre pedig 275

110 forint jut egy kórházi reggelire, ebédre pedig 275

Reggeli a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán 2023 június 9-én (Fotó: Facebook)

A Szent János Kórházban történt botrányos eset ráirányította a figyelmet a kórházi közétkeztetésben fennálló tarthatatlan viszonyokra, ami egy mondatban is összefoglalható: 2023-ban naponta fejenként 550 forint jut ételre. Lapunk információi szerint az egészségügyi vezetés már hosszabb ideje dolgozik a kórházimenü-reformon.

Szerdai lapzártánkig sem zárult le a Szent János Kórház múlt pénteken indult vizsgálata, amelynek során azt próbálják kideríteni, miként történhetett, hogy a gasztroenterológiai osztályon kezelt egyik beteg penészes kenyeret és vélhetően romlott felvágottat kapott reggelire. Pedig az eset amennyire felháborító, annyira egyszerűnek tűnik. Hiszen az egyik lehetőség, hogy az étkeztetést végző alvállalkozó emberi fogyasztásra nem alkalmas élelmiszert szállított, a másik, hogy egyéb forrásból került a reggeliző tálcára a penésztől szürkéllő pékáru. Ám mindkettő eset több, mint aggasztó. A penészeskenyér-ügyről elsőként a hírportálunk, a Hang.hu számolt be vasárnap délután annak a Facebook-posztnak a nyomán, amelyet a kórházban kezelt idős hölgy lánya tett közzé a II. kerületben élők csoportjában.

Hogy tehát pontosan mi is történt, egyelőre nem tudni, annyi ugyanakkor ismét beigazolódik, hogy az egészségügyi ellátás több szintjén is hatalmas bajok vannak, ami a szakemberhiányra és a forráshiányra vezethető vissza. Hiszen önmagában már az aggasztó, hogy egy gasztroenterológián, vagy bármely más kórházi osztályon, akár ismeretlen forrásból is olyan étel kerülhet a beteg elé, amely fogyasztásra alkalmatlan. Az ilyen, komoly egészségügyi kockázatot hordozó esetek ugyanis kivédhetők lennének, ha lenne elég ápoló, aki képes a rá bízott betegek táplálkozására figyelni. 

• Mióta nem változott érdemben az étkeztetésre fordított összeg a Szent János Kórházban?
• A vonatkozó rendelet szerint mit kellene tartalmaznia a kórházi menünek?
• Milyen összefüggés van a kórházi étkeztetés és az intézmények több tíz milliárdos adósságállománya között? 

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 16-án megjelent, 2023/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!