Magyarországra érkezhet a csádi elnök

Magyarországra érkezhet a csádi elnök

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Mahamat Idriss Déby Itno csádi elnök fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert N’Djamenában. (Forrás: Fotó: MTI/KKM)

Fotó: KKM/-

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten Budapestre látogathat Mahamat Déby, Csád nemrég megválasztott elnöke, hogy aláírjon egy kétoldalú megállapodást, amelyben többek között a védelmi együttműködés erősítéséről is szó lesz – értesült a Szabad Európa

A lap azt írja, Csád bizonytalan politikai helyzete miatt egyelőre magyar részről arra is felkészülnek, ha nem az elnök, hanem az ország külügyminisztere, Mahamat Saleh Annadif vagy a védelmi miniszter, Dago Yacoub jönne, de még az is megeshet, hogy a látogatást is el kell halasztani.

A Szabad Európa úgy tudja, a találkozón valószínűleg aláírnak egy megállapodást a kétoldalú együttműködés megerősítéséről. Ebben szerepelni fog a Csádnak nyújtott magyar gazdasági segítségnyújtás, a kulturális kapcsolatok szorosabbra vonása (ez csádi egyetemistáknak nyújtott magyarországi ösztöndíjat jelenthet), a nemzetközi terrorizmus elleni harc, az illegális migrációval szembeni fellépés és a védelmi együttműködés.

Emlékeztetőül: tavaly októberben a parlament elfogadott egy határozatot, amelyben kinyilvánította szándékát, hogy terrorizmusellenes műveletekre „a Csádban tartózkodó magyar állampolgárok, valamint a magyar gazdasági érdekek védelme érdekében” kétszáz katonát küld az országba. A Honvédelmi Minisztérium korábban azt közölte, hogy a magyar katonák csak felkérésre mennek, ennek formája pedig az, hogy a csádi parlament is határozatot fogad el a témában. A jövő heti, tervezett magas szintű látogatás és az említett egyezmény ennek teremtené meg a jogi lehetőségét – írja a Szabad Európa, hozzátéve: Csádban csak december 29-én tartanak választásokat, így a ratifikáció áthúzódhat 2025-re.

A magyar kormány már hónapok óta tárgyal Csáddal. Tavaly novemberben, Dago Yacoub budapesti látogatása alkalmával Szalay-Bobrovniczky Kristóf védelmi miniszter jelentette be, hogy „komplex támogatási programról” állapodott meg kollégájával gazdasági, védelmi és kulturális téren. Egy hónappal később Szijjártó Péter Mahamat Saleh Annadih társaságában N’Djamenában közölte, hogy „újabb átfogó, több stratégiai területre kiterjedő” programról állapodtak meg biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási téren. Itt feltűnt Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is, aki a Magyar Honvédség tisztjeként volt jelen a csádi tárgyalásokon: