Belügy: A híresztelésekkel ellentétben egy beteg sem marad ellátatlanul a budai kórházakban

Belügy: A híresztelésekkel ellentétben egy beteg sem marad ellátatlanul a budai kórházakban

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a meddőségkezelésről tartott sajtótájékoztatón a Szent János Kórház Meddőségi Centrumában 2024. január 9-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Folyamatosak az egyeztetések a budai kórházakkal – ezt állította az egészségügyért is felelős Belügyminisztérium szerdai közleményében. Nemrég Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hívta fel a figyelmet arra: országszerte különböző egészségügyi intézmények különféle osztályainak részleges vagy teljes leállását jelenti be sorra a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Például a Szent János Kórház már nemcsak a belgyógyászati feladatát nem tudja részlegesen ellátni, hanem a komoly baleseti sérültek ellátását sem – közölte hozzátéve, hogy ezzel Buda és a hozzá tartozó agglomeráció egyetlen baleseti centruma dobta be a törölközőt. A szintén budai Szent Margit Kórház pedig nem tudja biztosítani a gasztroenterológiai ellátást és a gyomor- bélrendszeri vérző betegek ellátását.

A belügy mostani közleménye arról írt, „a híresztelésekkel ellentétben egy beteg sem marad ellátatlanul”. Szerintük ugyanis erről számoltak be a budai kórházak vezetői 2024. január 10-én azon az egyeztetésen, amelyet dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hívott össze. –  Az államtitkár az egyeztetés elején leszögezte: az egészségügyi kormányzat számított arra, hogy a „bérnővéreket” kizsákmányoló profitéhes vállalkozások hergelésének ellenzéki politikusok és magukat szakértőnek nevezők is felülnek, és a politikai haszonszerzés érdekében attól sem riadnak vissza, hogy a szakdolgozókat és a betegeket riogassák – írták.

Felidézték azt is, 2023. január 1-je óta hatályban van az a rendelkezés, amely szerint az egészségügyi szolgáltatók alaptevékenysége körében a munkaerő-kölcsönzés nem alkalmazható, a felek ezekkel a szerződésekkel legkésőbb 2024. január 31-ig kötelesek elszámolni egymással. – Ezzel végleg megszűnt annak a lehetősége, hogy a betegellátásra fordítandó közfinanszírozásból profitorientált vállalkozások fölözzék le a hasznot munkaerő-kölcsönzés címén – szögezték le. Zárásként arra is kitértek, az egészségügyi államtitkárság az Országos Kórházi Főigazgatósággal és az Országos Mentőszolgálattal együttműködve folyamatosan nyomon követi a budai kórházak helyzetét annak érdekében, hogy a betegek ellátása mindenhol folyamatos és zavartalan legyen.