Blikk: Ötezer koronavírus-vakcinát küld Magyarországnak Banglades

Blikk: Ötezer koronavírus-vakcinát küld Magyarországnak Banglades

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötezer dózist, azaz 2500 magyar beoltására elegendő Oxford-AstraZeneca-vakcinát küld az ázsiai Banglades Magyarországnak – írja cikkében a Blikk. A bangladesi sajtó szerint a vakcinát a magyar fél kérte, Sahriar Alam helyettes külügyminiszter pedig a bangladesi parlament ülésén jelezte, hogy a magyar kérésnek eleget tesznek.

A lap közben az üggyel kapcsolatban megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Ott azt közölték velük, az oltóanyagot Banglades ajánlotta fel, mégpedig hálából, amiért a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette magyar orvoscsoport sikeres műtétet hajtott végre a fejüknél összenőtt ikerlányokon, Rukián és Rabián.

A Blikk ugyanakkor úgy tudja, a bangladesi állam valójában azt az 500 elvégzett ingyenes plasztikai műtétet akarta meghálálni, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja 2010 óta Bangladesben elvégzett helyreállító plasztikai és égési sebészeti missziói során. A beavatkozások között életmentő műtétek is voltak.

– Nagyon örülök, hogy ebben a helyzetben képesek voltunk a vakcina beszerzésben segíteni. Ismerve Banglades lehetőségeit és körülményeit, ez az adomány különösen nagylelkű és értékes ajándék Magyarországnak, amely ékesen bizonyítja, hogy munkatársaim többéves munkája nagy megbecsülést élvez nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is – mondta a lapnak Pataki Gergely plasztikai sebész, a bangladesi orvosi misszió és a Cselekvés Alapítvány alapítója.

A Blikk közben azt is megjegyzi: „Bangladesnek egyébként van miből vakcinákat felajánlania a magyar kormánynak, hiszen már most ötmillió oxfordi vakcina érkezett az országba, és további 25 millió oltásra van szerződésük. Az indiai Serum Intézet ugyanis licensz alapján 1 milliárd Oxford-AstraZeneca vakcinát állíthat elő, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ezek közül kerülhet az említett ötezer vakcina Magyarországra. Banglades egyébként darabjáért 4 dollárt (1180 forintot) fizet a vakcinákért az indiai üzemnek.”

Az elérhető adatok szerint a 161 milliós Banglades egy főre eső GDP-je a becslések szerint 2064 dollár.